Wednesday, August 12, 2009

Balog Mária

Régebben írtam róla itt....és ehhez kapcsolódik a Néma Nővérek felhívása is....

Ide meg a többit.

http://www.hirszerzo.hu/cikk.veletlenul_elte_tul_a_roma_kislany_a_gyilkos_tamadast.118207.html

13 megjegyzés:

Renato Csatich said...

nincsen szerencsem...
nem mukodik a link....

(meg bocs, ha szolok emiatt az aprosagok miatt, de emiatt az aprosagok miatt kulonbozunk egy iwiw-es uzenofaltol, amitol a hideg raz ki...)

chamichaze said...

tényleg nincs szerencséd, rendzsaw, ez a link működik.

GabriellaSz said...

Szia Renátó,
nem értem, nekem is működik...

Renato Csatich said...

a munkahelyi gép nálam is letiltja a dolgokat, úgy látszik. műkszik.

Renato Csatich said...

a munkahelyi gép nálam is letiltja a dolgokat, úgy látszik. műkszik.

Renato Csatich said...

a romák "nemzetközi segítséget kérnek" :) azért ez a hivatalos menet elég vicces.

a harcot meg egyébként a fejekben kell megvívni.
és Jeles András már el is viheti azt a 100 millió forintot a Párhuzamos halálrajzok filmje kapcsán. abban minden benne van, a megoldás is. ezt a filmet kellene reklámozni, nem gyertyát égetni, ami csak valami szentimentális mellékízt és hülye sajnálkozást ad a dolognak. szerintem nem nagyon kéne már itt sajnálkozni, meg együtt érezni. nem sok értelmét látom.
annak viszont igen, ha megpróbálunk belenézni a gyűlölet (és természetesen a halál) bugyraiba.

már látom, készülnek a filmforgatókönyvek a helyzettel kapcsolatban, majd a kész alkotást körbeviszik aranytálcán. így romák és magyarok együtt részesülnek a nagy kegyelmi állapotban, összeborulnak a film végén és könnyes szemmel azt kérdik egymástól, kedves szomszéd, hát mivégre is volt mindez?
(kb. így képzeljük el a megoldásokat, nem?)

GabriellaSz said...

Amikor egy országban uszító plakátokkal kampányolhatnak politikai pártok...(konkrétan a Jobbik plakátra gondolok)amikor a kisebbségi ombudsman nem foglal állást és nem "dolgozik"...megállapíthatjuk: az ombudsmani poszt jelenleg betöltetlen Magyarországon....szerintem a "női erő", amit lehet, szentimentálisnak nevezni, tud hatni erősen. Pláne, hogy ez a megmozdulás sok fiatallal találkozik a Gödörben, akiket már/ még idejében arra az útra ösztönöznek, hogy ne gyűlölködjünk, hiszen annak SEMMI értelme. Ez csak egy pólusa annak a mozgalomnak, ami sztem nagyon fontos ma Magyarországon és ez nem zárja ki az általad említett Jeles film fontosságát e témakörben. De ez a film, szted hány emberhez tud eljutni? Ha már film, akkor Schiffer Pál fimlje Cséplő Gyuriról is remek opusz a kérdéskör megértéséhez...de ez az alkotás sem jut el sok helyre. Tegnap néztem egy videót az indexen a Sziget 0. napjáról és kiderült, hogy sokan még a rasszista szónak a jelentésével sincsenek tisztában,-ami megint szól sok mindenről, most ezt nem fejteném ki,(...) de nekik például hiába beszélnél Jelesről, Schiferről, de lehet, hogy egy Palya Bea koncert a sok gyertyával könnyebben fogható adás erről a témáról. Szóval szerintem minden jóindulatú kezdeményezésnek helye van most otthon ebben a kérdéskörben, mert amit a politika sikeresen elb....tt évtizedekig, azt most csak közösségi erővel lehet, szép lassan elkezdeni megérteni, elfogadni, megérezni, meglátni, átértékelni...ki így ki úgy....

Renato Csatich said...

a Cséplő Gyuri lehet, hogy örökérvényű, de van olyan is, hogy korszellem. és Jeles nagyon is aktuálisban nyomul, ott van a sűrűben.

könnyű egy gyertyát meggyújtani, összejönni egy kis tere-ferére, mert az olyan közösségi élmény. viszont elég nagy munka megnézni ezt a filmet. és persze ezt a munkát senkire nem tudod ráerőltetni.

a megmozdulás szép és nőies. szeretem is az ilyet, de értelmét nem látom. le kéne már lőni egy magyart is végre, hogy észbekapjunk.
ja, igen, hoznék egy ilyen törvényt, hogy cigány ölhet cigányt, magyar meg magyart. akkor rend lenne, kérem!

GabriellaSz said...

A Néma Nővérek tagjai között rengeteg komoly aktivistát is találhatsz például Bódis Kriszta, aki évek óta terepmunkát végez cigány gyerekekkel, családokkal. Leköltözik hozzájuk, úgy segít konkrétan, ahogyan kell. Táborokat szervez, lakásokat segítenek komfortossá alakítani, hogy tudjon a gyerek hol aludni, étkezni és tanulni etc. szóval ez a gyertyát gyújtunk sírunk rívunk csak egy szelete annak a tortának, amit ezek a nők szerveznek. E mellett írnak, publikálnak, lemennek vidékre barakkokba tanítani, segíteni....de lehet, hogy kellene dobni nekik egy mailt, akkor a Jeles filmmel kapcsolatban, hogy vetítsék már le a gyertyagyújtogatás közben, hátha érdekelné az embereket...és így már te is részévé váltál egy folyamatnak....és nem csak pofázunk róla:)

Renato Csatich said...

én csak pofázhatok róla, nem vagyok otthon. de ez is valami.

GabriellaSz said...

jajaja, ez is vmi, de tényleg komolyan gondoltam a mailt. Ugyanis nagyon nyitottak bármire. És az internet által innen GBRből is akár...érted?:)
na, én ezekre jól rátudok ám pörögni:)
elvégre tartsunk mán össze népművelők:)

Renato Csatich said...

én nem pörögtem rá:)
de küldd el nekik, ha gondolod, legalább a Jeles linket innen. ha jösz Londonba, adom a filmet, amit postázhatsz is nekik.

GabriellaSz said...

ok, akkor én tovább pörgök:)
köszi