Saturday, April 3, 2010

Cost Filmajánló - Shutter Island


újabb kedvenc a "mentsük meg amerikát" cost filmajánlóban.
még el is gondolkodtam a filmen, ami szinte kétségbeejtő egy amerikai produkciónál, de most sikerült. Scorsese levett a lábamról. a Krisztus utolsó megkísértésének egy újabb verzióját kapjuk csak kísértés nélkül és az ötvenes évekbe helyezve a sztorit, egy szigetre pontosabban, ahol elmebetegeket ápolnak. ide jön nyomozni Caprio, amíg kis híján (?) meg nem őrül maga is. igen, huszadik századi skizofrénia a Harcosok Klubjából, megspékelve az Apokalipszis most kálváriájával. baszki, ezek az amcsik tényleg elég kevés témával dolgoznak. de Scorsese nagy mester, olyat rittyent ebből a receptből, hogy öröm nézni.
az igazi mozi az ötvenes ill. a hatvanas években élte virágkorát. minden valamire való filmes oda akar visszatérni. valakinek összejön, valakinek nem. ez itt egy örömóda a film szerelmeseinek. mint ahogy az új Jarmusch is az.
szigorúan csak moziban megtekinteni!
ellentétben a trailerrel a film szép csendesen folyik és nagyon működnek a pszicho thriller jelenetek is (a legdurvább szituknál teljes a kuss, óriási! semmi túlzás). és a zene is nagy, hát persze, hogy Ligetivel! így csak Kubrick használta Gyurit.



ez is bejött. ugyanez a típusú melankólikus dallam csendül fel két másik jelentős filmben is.



az egyik a werkmeister. zene indul az 5. percnél.


ill. a másik a Bashir.

0 megjegyzés: