Thursday, October 25, 2012

Játékajánló Cost

Válasz Roomann úr posztjára. Nekem az új flash alapú játékok kicsit idegenek. Talán a grafikájuk miatt. Valószínű azért, mert olyan korban nőttem fel, amikor a PC játékok grafikája még igényelte a fantáziádat. No nem kérdőjelezem meg, a mostaniak is biztosan megmozgatják, igénybe veszik. De amíg ma egy karakter pár százezer pixelből áll, addig húsz éve be kellett érni 30x50 képponttal és 256 színnel. Ez nyilván az alkotóktól is egy olyan hozzáállást igényelt, ami akarva akaratlanul újrakreálásba, tehát az általuk elképzelt karakter újrafogalmazásában valósult meg. Nagyon kreatív és ötletes kis grafikák voltak és a mai napig (vagyis leginkább a mai napokban) is érzem, hogy milyen helyet hagytak a felhasználó fantáziájának. Egyszerre voltak frappánsak, egyszerűek és egyszerre hagyták meg benned a hiányzó pixelek, mozgásfázisok összerakását.
Ha már kalandjátékot hoztál fel, az egyik kedvencem a DOTT volt. http://en.wikipedia.org/wiki/Day_of_the_Tentacle Ez egy olyan játék, amit nem napokig, hanem hetekig játszottunk (=a bátyám játszott, én ötleteltem, kipróbálta, stb...leginkább néztem, de mint egy sorozatot, úgy végigizgultam.) Nagyon jó humora, rohadt jó zenéje és kiváló 320x200 pixeles 256 színű grafikája van. (ez 64000 darab pixel egyenként 8 bites színkóddal, a mai digigépek hátsó lcd kijelzője is 10x több adatot tartalmaz :-)) Ha kell valakinek, odaadom szívesen, azt hiszem ezek a régi játékok már jogtiszták, a legtöbb kiadó nem foglalkozik velük, kiadják ingyenesre. A 320x200-nak van egy nagyon sajátos hangulata. Itt már kikerülhetetlenül látszanak a pixelek. Ezért ezt nem is nagyon takargatják, viszont tényleg valami hihetetlen kreatív ötletekkel oldottak meg dolgokat, hogy többnek tűnjön (a sharpen effekt, amit a mai napig használnak itt került kidolgozásra először.)

3 megjegyzés:

roomann said...

ott a pont :)

roomann said...

a flasht én se kedvelem

aPepe said...

ne mentegetőzz, ez a technika is megtalálja a helyét a világban.

a következő játék, bármennyire is nyálas volt a Fatty Bear.
http://www.youtube.com/watch?v=w6rcQSaAJxw&feature=related
Igazából nem a történet miatt játszottam én ezekkel szívesen, hanem a hangulatuk miatt. A grafika szerintem pompás, a zenék a maguk buta GM FM szintihangjaival a szuper hangulatot adtak a gyerekszobánknak. Azt hiszem az FM szintikről, vagyis a PC-k korai zenei-hangképzéséért felelős OPL chip-ekről is kell egyet posztolnom....