Monday, May 26, 2008

Font-os dolgok

Összegyűjtöttem az 5+1 jelenlegi kedvenc "font"-os oldalam, ahol hasznos, vagy szórakoztató dolgokba lehet belefutni betűkkel, tipográfiával kapcsolatban.

1. FontStruct








...pár hete egy jóbarátom ajánlotta figyelmembe a FontStruct nevű oldalt, mondván, hogy ez biztos tetszeni fog, és igaza volt...
az oldal lényege, hogy online lehet betűket tervezni. Az elkészült betűk pedig letölthetők és felhasználhatók. Sőt, a mások által tervezett betűket módunkban áll "klónozni" és saját ízlésünkhöz igazítani.


2. Type for You

A Type for You egy blog, ahol mindenféle tipográfiával kapcsolatos friss információt lehet találni, amolyan magazin. Kiállítások, események, új trendek a betű tervezésben. Több szerzőjük és kiterjedt olvasó közösségük van, akik lelkesen küldik nekik a friss infókat.
Pl.: a főoldalon futottam bele ebbe a jó kis videóba.




3. WhatTheFont

Egy igazán hasznos oldal. A dolog lényege, hogy ha pl. a neten belefutsz egy jó kis betűtípusba és szeretnéd tudni a nevét, ezen az oldalon kiderítheded. Ehhez szükséged lesz egy maximum 360 x 275 pixel méretű, GIF, JPEG, TIFF, vagy BMP formátumú képre, amin szerepel az "áhított" betű :)
Hasznos, ha olyan képet használsz, amin semmi zavaró elem nincs a betűk körül.
Ha minden klappol a WhatTheFont "megmondja" a betűtípus nevét és egy link listát is, ahol megvásárolhatod, vagy letöltheted.

4. Lorem Ipsum

Ezen az oldalon egy "Lorem ipsum" szöveg generátor található. Megadhatod a bekezdések vagy a szavak számát, a szöveg méretét és már generálódik is a "lorem ipsum" szöveg.

5. The Visual Dictionary

Ez az oldal "a való világban található szavak képgyűjteménye". Fotók hirdetésekről, utcai táblákról, tetoválásokról. Inspiráló.



...és a végére még egy gyűjtemény...
+1. Typo

ez a tipográfiával kapcsolatos playlistem a you tube-on, ahol már összegyűjtöttem jó pár videót és folyamatosan bővítem.
kedvcsinálónak itt egy videó a sok közül.



0 megjegyzés: