Saturday, May 3, 2008

Leos Carax rövidfilmje

a rövidfilm Carax a Pola X című filmjének egy rövid kivonata, amelyet a cannes-i fesztivál kért az alkotótól, hogy küldjön már egy képeslapnyi jelentést önmagáról és a készülő új filmjéről.
az egészestés film tulajdonképpen egy szerelmi vérfertőzésről szól. a véres folyójelenet, ami a nagyfilmben is benne van, a két testvér (fivér és nővér) álombéli szexuális beteljesülésekor jelenik meg.
ezért a kisfilmben a két testvér gyerekszereplő is. (érdemes kitenni nagyba)



számos huszárik vágással rendelkezik a fenti rövidfilm. itt van pl. az Elégia (sajnos kettévágva), ami nekem egyből beugrott.
"1966. február idusa: filmtörténeti pillanat. Az Uránia mozgóba sereglett a magyar értelmiség színe-java : költők, írók, muzsikusok, színészek, tudósok, szerkesztők, esztéták, kritikusok, szociológusok, filmrajongók, hogy szemtanúi lehessenek az ELÉGIA /56O méter,színes/ bemutatójának. Ez a 2O percnél alig hosszabb, méltán sokszorosan díjazott filmköltemény, amelynek könyvtárnyi irodalma, elemzése támadt, s amelynek filmnyelvi utóhatását máig sem tudjuk pontosan fölbecsülni, nemcsak formailag volt/maradt megújító, de alapjaiban támadta is a Kádár rezsim civilizációs mezbe bújtatott, brutális falú - kollektivizálását, több százezernyi ló kényszervágásával." (idézet a belinkelt cikkből)





egy kultikus filmje Caraxnak a Pont Neuf szerelmesei. egyik kedvenc jelenetem volt:

0 megjegyzés: