Wednesday, August 13, 2008

Tehát Berlinben
általában igen aztán nem, aztán megint...

...fúj a szél. Sokat és az eső is hasonlóképp "hirtelen sokat", vagy "alattomosan lassan sokat" konstrukció alapján esik és látszólag az itteni életre semmi befolyása nincs. Bicikliznek és S-Bahnoznak és bolhapiacoznak, este partiznak, nappal kávéznak és dönereznek az emberek idióta esernyőket használnak, amitől nem férsz el, de csak mennek. A boltban, amiből itt nincs kicsi, csak nagy és ott nincs kézikosár és nincs kipakolóhely a nemlétező kosárból, a kedves pultosok pedig csak számokat hajlandók kimondani a kötelező köszönésen kívül. A képernyőn kívül csak ritkán néznek máshová, ellenben éjszaka minden megtelik tinikkel, üzletemberrel és ál illetve valós pankokkal. Bele is futottunk egy kamionos pankfelvonulásba, de azok a képek a Panni fényképezőjén vannak és ő most dolgozik. Mutatom majd azt is.
A bolhapiac épp olyan, mint otthon, vagyis olyan, mint egy átmenet az otthoni bolha és a falusi búcsú kirakodói között, megspékelve a földre-kartondobozba-mindent árusokkal, akik közül rengeteg a délvidéki magyar-cigány, velük lehet rendesen beszélgetni is. (Nézd csak megint alattomos eső jött, a nap meg közben villog...)
A nagy-bolhára nem mertem elsőre fényképezőt vinni (mert akkor is esett), de a kicsire vittem, találtam is egy valódi kortárs műalkotást. Ez egy drága, mutogatós piac. Lepukkant és csak kacatok vannak és minden előre beárazva: egy bádogbögre 5 euro! Újonnan olcsóbb otthon. A nagy, a Mauerparkban lévő (Mauer=fal), az nagyon olcsó, ellen sem tudtam állni, vettem egy objektívet a fényképezőmre 8 euróért, amit átlag 20 alatt nem is hirdetnek otthon. Super8-as felvevőkből arzenál van. 15 euroért egy Canon814XL. Ennek egész biztos nem fogok tudni ellenálni. Sajnálom :)
A város érdekes, az úri irodanegyedet váltja a török, falfirkákkal, aztán a punk lakókocsipark, meg a régi vasúti parkokból kialakított szórakozóhelyek és itt mindenki "külföldi", olyat, hogy "berlini" talán párat láttunk csak. De hangulatos bulik vannak, tényleg. Berlin olcsó város egyébként, van a régi szoci központban 4emeletes turkáló, aminek most divatja van, megy is. Ott párezerért teljes ruhatárat vehetsz, a kaja sem drága, 5-600 forintnak megfelelő pénzért jóllaksz egy-egy imbissben (büfé), biciklit az utcán találsz, ha 10 perc alatt nem, akkor a következő 5 percben biztos. Ha nincs lekötve viheted, akkor azt kirakta valaki. Apropó: egy átlagos udvar, sok bicikli és a Jawa :)

A város egyébként a járművek paradicsoma! Rengeteg 70-es, 80-as gyártású autó, Alfa Romeo, Opel, nagyon szépek, motorokból, egész arzenál! R-es BMW-k, gyönyörűek, Vespák, Schwalbék, egyet fotóztam is a MarótiZolinak, hogy vegyen! Nagyon szépek, tényleg.

Illetve ennek sem tudtam ellenállni: bakelitlemezbolt, ebből is van divatos minimum 5 euró/lemez és van eldugott másfél eurós, itt futottam bele Horst Jankowskiba, akitől eddig sosem hallottam teljes lemezt, ez rögtön egy kisebb kincs ígyhát:

Szép itt gyerekek :)
Tegnap kruplistésztát főztünk és derekasan söröztünk. Megjöttek a Jancsiék is, elmúlt a fogfájásom is, ugye? Már a nap is süt. Ki érti ezt? Otthon is minden jót!
Panni, Krisztina, Jancsi, Bence, Pepe

1 megjegyzés:

mz said...

Ó, a Schwalbék, igen... Köszönöm a fotót, tényleg szép példány, még ilyen kicsiben is látszik rajta. Az elsőszámú terv most persze egy rotációs kapa (megnézhetnéd az ottani bolhán), de utána egyből egy schwalbe következik. Sőt, svábe.