Tuesday, November 4, 2008

Örökösödési por


...az "örökösödési por": "A méreg, amelyet Sainte Croix készített, olyan erős volt, hogy a por (poudre de successionnak nevezték a párizsiak) elkészítése közben egyetlen lélegzetvétel elegendő volt ahhoz, hogy abban a pillanatban előidézze a halált."
E.T.A. Hoffmann: Scuderi kisasszony

...mivel a rendszer két napja áll a melóhelyen, újra van időm olvasni:)ennél csak az lenne jobb, ha eleve egy könyvtárban dolgoznék és nem a monitorról kéne olvasni. persze félő, hogy nagyon hamar magam is egy Hoffmann-figurává változnék, a kissé ködös tekintetű, kócos, aszalódott könyvtáros kisasszonnyá, aki nem engedné, hogy kikölcsönözzék a könyveket, mert mindet magának akarná megtartani, míg végül már senki nem menne oda, és Mademoiselle Ch. papírvékonnyá aszott, sárga teste együtt porladna el a soha nem lapozott könyvek halmaival...:)
...és még egy kis részlet a meséből:
"A király, hogy ennek az egyre inkább elharapódzó garázdálkodásnak véget vessen, külön törvényszéket nevezett ki, és egyetlen feladattal bízta meg: hogy ezeket a titokzatos gaztetteket felderítse és megtorolja. Ez volt az úgynevezett Chambre ardente, a Bastille közelében tartotta üléseit és la Regnie lett az elnöke. La Regnie fáradozásai, bármily buzgón tevékenykedett is, igen sokáig nem jártak eredménnyel, a sors a furfangos Desgraisnek tartogatta a szerepet, hogy a bűnösök legtitkosabb rejtekhelyét felfedezze.

Párizs Saint Germain nevű külvárosában lakott egy öregasszony, la Voisinnek hívták, aki jövendöléssel és szellemidézéssel foglalkozott és cinkostársai - le Sage és le Vigoureux - segítségével gyengének és hiszékenynek igazán nem nevezhető személyekben is félelmet és ámulatot keltett. De ez még nem volt minden. La Voisin asszony Exili tanítványa volt, mint la Croix, ő is értett tehát a finom, nyomtalanul ható por elkészítéséhez, és ezen a módon elvetemült fiúkat juttatott korai örökséghez, elvetemült nőket másik, fiatalabb férjhez.

Desgrais e titok mélyére hatolt, az öregasszony mindent bevallott, és a Chambre ardente máglyahalálra ítélte, és ezt a büntetést a Grève téren végre is hajtották. Házában megtalálták mindazok névsorát, akik szolgálatait igénybe vették, ezért aztán nemcsak hogy egyik kivégzés a másikat érte, de igen tekintélyes személyekre is súlyos gyanú nehezedett. Az volt a hiedelem, hogy Bonzy kardinális, felfedezvén a mérget la Voisinnél, rövid idő alatt elpusztított mindenkit, akinek narbonne-i hercegérsekként, nyugdíjat kellett fizetnie. Bouillon hercegnőt és Soisson grófnőt is azzal vádolták, hogy kapcsolatban álltak az ördögi nőszeméllyel, minthogy nevük szerepelt a listán, sőt magát Boudebelle-t, François Henri de Montmorencit, Luxemburg hercegét, a birodalom pairjét és marsallját sem kímélték. Ellene is eljárást indított a félelmetes Chambre ardente. A herceg önként jelentkezett a Bastille-börtönben, s a gyűlölettel eltelt Louvois és la Regnie egy hat láb hosszú zugba záratta. Hónapok teltek el, míg végre kiderült, hogy amit a herceg elkövetett, nem büntetendő cselekmény. Egy ízben horoszkópot készíttetett le Sage-zsal."

0 megjegyzés: