Sunday, January 25, 2009

..Most azt kell eldöntenünk gyerekek: internet vagy autópálya

Meghalt a fél magyar internet



Az M6-os autópálya építkezésén elvágtak egy optikai kábelt, ami több órára sötétbe borította a magyar internet nagy részét. Késő délutánra a szolgáltatások többsége helyreállt

A példátlan rendszerzavart egy Magyar Telekom kábel szakadása, majd azt követően egy hálózati eszköz túlterhelődése és meghibásodása okozta. A fél magyar internet leállt, de délután 4-re a szolgáltatások többsége már működött.
Ma délelőtt negyed 12-körül Baranya megyében átvágtak egy, a Magyar Telekom (MT) hálózatához tartozó optikai kábelt. Ezt követően a T-online hazai szerverközpontjában egy hálózati eszköz túlterhelődött, majd meghibásodott. Emiatt kora délután a teljes, a cégcsoporthoz tartozó IP (internet-protokoll) forgalom leállt – tájékoztatta az Indexet a MT lakossági üzletágának kommunikációs igazgatósága. A Baranya Megyei Online értesülése szerint [1] a kábelszakadás Szekszárd és Tolna között történt, az M6-os autópálya építkezésén vágták át véletlenül az optikai kábelt, ami a Magyar Telekom gerinchálózatához tartozott.

Az üzemzavar a vezetékes és a mobil adatforgalmat is érintette. A hibás eszközt délután 3-ra cserélték ki, az adatforgalom 2-től akadozva, majd délután 4-re nagyjából teljesen helyreállt.

Az Adatparkban üzemeltetett eszközökön kívül elérhetetlen volt az Origo.hu, illetve a Freemail, de a T-csoport valamennyi honlapja és a szerverközpontban működtetett szolgáltatása is.



A meghibásodás ideje alatt az internetszolgáltató ügyfelei nem tudtak a hálózatra csatlakozni. Az üzemzavar webmail-szolgáltatásokat, bankok szájtjait, a BKV honlapját, valamint az Országos Választási Iroda honlapját is érintette. Elérhetetlenek voltak a T-csoport hibabejelentő vonalai is, ami meglehetős tanácstalanságot okozott az ügyfeleknek.

Az elérési problémák országosan jelentkeztek. Akadozott az Adatparkban és az Interware-nél üzemelő szerverek elérése, és gondok voltak a Pannon mobilnettel is. Az átlagosan 80-100 Gbps adatforgalmú BIX rendszerirányító forgalma a kora délutáni órákban a negyedével csökkent.

Mivel a MT műszaki munkatársai még dolgoznak a teljes hibaelhárításon, egyelőre nem sikerült megtudni, hogy az országos üzemzavar rossz rendszertervezésre, vagy véletlenek fatális egybeesésére vezethető-e vissza.

0 megjegyzés: