Monday, May 25, 2009

Filmajánló

Blind loves / Slepé lásky
na végre megnéztem.



ritka kincs ez a szlovák film. (nem hinném, hogy letölthető, vagy ha igen, akkor az angol felirat megtalálása a necces, de egy próbát megér, szóval hajrá.)
egy újabb példa arra, hogy dokumentumfilm és játékfilm nincsen, csak film van.
gyönyörű elbeszélés a szerelemről vak emberek által. Jeles András mondta egyszer, hogy értelmetlen dolog megrendezi színpadon a Rómeó és Júliát a hagyományos módon, azaz pusztán csak a sztorit megtartva, eljátszva a történéseket, hiszen ebből a fajta előadásból soha nem kapjuk meg a szerelem igaz érzetét, jelentését, élményét stb. de ha pl. törpékkel játszatjuk el a dolgot, na az már egyből érdekes lesz, mivel ezzel az alapvető látvánnyal, ténnyel, hogy törpék játszák a darabot, minden kifordul magából, így a jelentés, élmény újjászületik és ezáltal képes is újszerű élményt adni a nézőnek, adott esetben a szerelemről. és így vagyunk mindennel...ha friss élményt akarunk nyújtani, csak jelentésbeli csúsztatásokat kell véghezvinnünk, ezáltal kiviláglanak a dolgok, bizony "valóságosan"-. ez a valóságosság meg azt jelenti, hogy friss, szabad, szárnyaló ésatöbbi...hát mint az élet, jó esetben.

tehát vak emberek szerelmi életét látni...Ez az elbeszélés nem beszél másról, mint a mi vakságunkról, erről az egyetemes vakságról, amit mindenki ismer. és ilyen szépen, egyszerűen...na és persze a végén egy kérdéses jelenettel, amelyet a néző kedve szerint helyrerakhat.
hogy mi az enyém? a pesszimizmus vakság. mint ahogyan az optimizmus is:)

2 megjegyzés:

aPepe said...

Megy nálunk a moziban!

Renato Csatich said...

zsivány!!! akkor oda mindenki!:)