Monday, June 15, 2009

A bicikli- összeesküvés

"Szerencsére a történeti valóság megjelenítésének számtalan példájával rendelkezünk, amelyek non-narratív formájúak. Sőt a modern történetíró társadalom doxája úgy tartja, hogy a történeti megjelenítésnek három alapvető formája van: az annales, a krónika és az igazi történelem."
Hayden White


In velox libertas!
(részlet)

"Sandro Botticelli (1445-1510) 1492 és 1500 között készítette el illusztráció-sorozatát Dante Isteni színjáték-ához. A Purgatórium XXXI. énekéhez készült illusztráció egyik vázlatát Castilles úr gyűjteménye őrzi. Ezen azt a csodálatos égi felvonulást látjuk, amely egy griffek vontatta szekéren hozza el Beatricét Dante elé:

zengett felém a Négyek énekébül;
s hol Beatrice állt felénk fordulva,
a Griff elé vont táncuk sodra végül.


»Nézzék csak meg jobban a figurát, amely az előtérben üdvözli a menetet!« mondta Castilles úr. »Látják, mi áll az oldalán?«

A teljes szöveget itt találod:In velox libertas! (A Wang folyó versei)

4 megjegyzés:

Unknown said...

A legszebb Babetta, amit életemben láttam! De a 15. századból? Valamit tudott ez a Botticelli. Ebből is látszik, hogy az Olaszoknak a vérében van a motorozás már ősidők óta. Jó génállomány! :)

Unknown said...

Még lámpája is van! Beszarás! Nem lehet, hogy valami vicces kedvű átfirkantotta a hatvanas években?

chamichaze said...

:) lerántom a leplet. valójában egy orosz grafikus firkantotta át mostanság. Boris Indrikov
zseniális grafikákkal és festményekkel felépítte a bicikli áltörténelmét. érdemes rákattintani az In velox libertas cikkre, ott van még több finomság is. annyira tetszett ez a részlet magában is, és annyira tökéletes ez a grafika is, hogy a postban már nem is akartam hozzáfűzni mást. szóval így

Unknown said...

Gyönyörű!