Monday, July 20, 2009

Tudományos Vidámpark - Egy hosszúlépés az emberiségnek!

ma negyven éve tette emberkéz először holdra a lábát!



a mellékelt képen
az Eagle leszállóegység árnyéka
a hold felszínén.

itt meg a díszes társaság, holdkőbe vésve.



itt próbálkozhatsz te is a leszállással.







Damian és Stephen Marley, valami küldetésről beszélnek.

Az Apollo-11 űrhajósai a történelmi küldetés előtt. A képen balról jobbra: Neil Alden Armstrong parancsnok, Michael Collins, a parancsnki modul pilótája és Edwin Eugene "Buzz" Aldrin a holdkomp pilótája. Mindhárman 39 évesek voltak a holdutazáskor

Az Apollo 11 legénységéről, Armstrongról, Aldrinról és Collinsról három apró krátert neveztek el nem messze a leszállás helyétől, a Statio Tranquillitatistól (a nyugalmas állomás vö nyugalom tengere, mare tranquillitatis). Kis méretük miatt nem is olyan könnyű megpillantani őket. Ha mégis rászánjuk magunkat, akkor legalább 15 cm-es, kiváló optikájú távcsővel próbálkozzunk az újhold utáni ötödik, vagy a telehold utáni negyedik napon. Ezek egyszerű, tál alakú kráterek, amilyenek egészen 15 km-es átmérőig léteznek a Holdon. Az ennél a méretnél nagyobbak már lapos aljzattal és csipkézett sánccal rendelkeznek.
Méret szerinti sorrendben az első természetesen az Armstrong a maga 4,6 km-es átmérőjével és 670 m-es mélységével, a második az Aldrin, melynek átmérője 3,4 km, mélysége pedig 600 m, végül harmadik a 2,4 km-es Collins, mely egyben a legnehezebben megfigyelhető a három közül. Ez a kis kráterecske 560 m mélységű.


vannak akik nem hiszik - járj utána



A holdraszállás közeledő negyvenedik évfordulója alkalmából az amerikai űrkutatási hivatal bemutatta a történelmi pillanatot megörökítő restaurált videofelvételeket.


itt szerelik fel a kamerát éppen, asszemm aldrin.

a felvételek története óriási.
a NASA nal, földlakók vagyunk, vagy mi a tököm, az eredeti filmfelvételek ELVESZTEK.
A történelmi jelentőségű film a költségcsökkentés áldozata lett: a felvétel egyike volt annak a kétszázezer kazettának, amelyet letöröltek és újrahasznosítottak.

tiszta vonnegut.


Maurer és Hasselblad
ezek vették fel.

Az Apollo által közvetített filmet a tévében is leadták, és ezek a felvételek nem vesztek el. A műlt csütörtökön nyilvánosság elé tárt filmeket a digitális felújítására specializálódott hollywoodi Lowry Digital nevű vállalat restaurálta. Ezek közt van a Neil Armstrong és Buzz Aldrin holdsétáját megörökítő három és fél órás felvétel is.



letölthető itt

naplóregények kedvelőinek
érdekes olvasmány meg is lehet hallgatni az egészet.

Houston (relieved): "We copy you down, Eagle."

Armstrong (coolly): "Houston, Tranquility Base here. The Eagle has landed."


a Moon Mission név eszembe juttatott egy filmet, még régen láttam, de egy két rész zseniális.



és itt egy zene a legendás The Mission együttesről, akik nem voltak egy námber ván, de mindig ott voltak, szorosan a második sorban. szóljon a gót diszkó, wayne!



hány évet kell várni amíg nem csak fényképeszkedni menjünk a haverokkal?
milliók éheznek, ezek meg elmennek a holdra egyszer, kétszer, tízszer, aztán megveregetik a vállukat, milyen fasza legények is vagyunk.

na.

0 megjegyzés: