Monday, July 27, 2009

WoodCost - Farovat

Kőris /Fraxinus/.


Wiki
Unoffical (Észak-Balaton)


A kőris Európa és Észak-amerikai gyakori erdei fája. A kőris gyűjtőnév. Neve alatt a virágos- a magaskőris is megtaláltható, ezek a sík és hegyvidékeket is kedvelik. Európában már ritka (védett is), de a Dráva mentén még megtalálható ittott a hangszerészeti szempontból nagyon értékes mocsári kőris. A legenda szerint az olasz hangszerészek is előszeretettel utaztak a déli vidékünkre, hogy értékes deszkákat szerezzenek belőle. A mocsári kőris főleg a vízparton él közvetlenül. A vízhez közel lévő törzsrészek növekedése a kezdeti időben hihetetlen gyors, így a pásztái relatíve távol helyezkednek el egymástól és ez mind a súlyára (könnyű), mind a hangjára (nagyon jó rezonátor, rezgőtest) hat.

A kőris jellegzetes mintája

A kép rossz minőségű, ne keverjük össze az akáccal. A kőris az erei között nagyon szép homogén. A szine világossárgás, bőrszínű.

Fája porózus, az erei szabad szemmel láthatók, "műanyag" hatásúra nehéz festeni, viszont nagyon hálás egy-egy jól sikerült pácért.
Ez egy MusicMan style bassgitár, pácolt kőris testtel.


Natúron is szép, olajozott, viaszolt, vagy lakkozott felülettel, esetleg politúrral. Itt, ha jól látom lakozva egy Telecasteren.


Munka közben, mint minden fának, jellegzetes illata van, mikor a fűrészgép kicsit megsüti, nagyon kellemes savanykás, de édeskés is. Szeretek dolgozni vele. Most egy kőris-testű 4-húroson is dolgozok. Majd meglátjátok!

Kőrisek állnak a Király utcában Pécsen, a színház tértől a Széchenyi gimi felé.
Következő postban pedig a juhar kerül a munkapadra. Azok pedig Szekcsőn állnak a katolikus templomtól a szerb templomig a házak mellett. Nagyon szép fák ők is.

1 megjegyzés:

Unknown said...

Még még!!!!