Sunday, August 30, 2009

Tudományos Vidámpark - no comment

Csak júliusban 86 ezer videót tettek fel a netre Amerikában hajléktalanok bántalmazásáról




Egyre gyakrabban kerülnek fel a világhálóra amerikai hajléktalanok megverését, megalázását megörökítő filmek. „A hajléktalanok olyan új kisebbségi csoportot alkotnak, amelyet szabad gyűlölni. Ha bármely más kisebbségi csoporttal esik meg az, ami velük történt, bojkott vagy tiltakozás lenne a válasz”, magyarázta Michael Stoops, a hajléktalanok ügyét védelmező országos szövetség (NCH) igazgatója.

2008-ban 106 támadás történt hajléktalanok ellen, 27-et megöltek. A legtöbb támadást 25 éves vagy annál fiatalabb, fehér férfiak hajtottak végre. Igaz, 2007-ben 160 esetben brutalizáltak hajléktalanokat, de egy évtizeddel korábban csak 60 esetben. Ráadásul általános vélemény, hogy sokkal több incidens történik, de zömüket ne jelentik be.

Az interneten közben divatba jöttek a „bumcsatákról”, azaz hajléktalan verésről vagy hajléktalanok verekedéséről készült felvételek, szerzőik azzal mentegetik ezeket a filmeket, hogy csak a szórakozás vagy a hecc kedvéért készítik őket. Az NCHszerint csak júliusban 86 ezer, hajléktalanokról készített megalázó videofelvételt (15 ezerrel többet mint tavaly) tettek fel a YouTube portálra.
hirdetés

A trend 2001-ben kezdődött. Ekkor jelentek meg a hajléktalanok verekedését bemutató videók, illetve olyan jelenetek, amelyekben ezeket az embereket arra szólították fel, hogy valahonnan a magasból ugorjanak rá egy szemétdombra. Azóta csaknem 7 millió ilyen videót adtak el DVD-n. „Egyesek azért mennek bele a dologba, mert alkoholisták, szellemileg zavartak, vagy nincs pénzük. Azt mondják nekik, hogy ha leugranak a magasból, vagy ha beleegyeznek abba, hogy egy bevásárlókocsiba ültessék és megtolják őket, kapnak 5 dollárt vagy egy karton sört”, magyarázta Stoops.

Egy washingtoni hajléktalan ezt a gyakorlatot a kutyaviadalokhoz hasonlította, szerinte a szervezők sok esetben drogdílerek. „Van kidobni való pénzük, így a fickót crackkel, heroinnal, fűvel vagy itallal fizetik ki, hogy harcoljon, aztán fogadásokat kötnek a csata kimenetelére”, vélekedett a fedél nélkül élő férfi.

Az Egyesült Államokban minden este 672 ezer ember alszik idegen fedél alatt, közölte az amerikai hajléktalanok országos szövetsége (NAEH). 2,5-3,5 millió főre becsülik azok számát, akik éventelegalább egyszer az utcán vagy hajléktalanszálláson alszanak. Washingtonban hivatalos adatok szerint csaknem 3000 hajléktalan él – bár az őket segítő szervezetek szerint valós számuk ennek legalább a duplája. Harmadrészük azt mondta, hogy már érte támadás.

Például a Watergate lakókomplexum közelében tavaly karácsonykor álmában meggyilkolták a 61 éves Yoshio Nakadát: fejszével hasították szét a koponyáját. A nyomravezetőnek 25 ezer dollárt ajánlott fel arendőrség. 2008 áprilisában egy tizenhat éves fiatalember alumínium baseballütővel agyonverte a 49 éves Brian Michael Myerst a Washington közelében lévő Glen Burnie helységben.

Egyes amerikai államok törvényekkel próbálják megfékezni a hajléktalanok elleni erőszak terjedését. District of Columbia, azaz Washington augusztus elején szavazott meg egy ilyen szabályozást, öt másik amerikai állam hasonló törvényeket készít elő. Maryland állam októberben szigorítani kívánja e bűncselekmények büntetését, az amerikai kongresszus elé is beterjesztettek hasonló törvénytervezetet.


3 megjegyzés:

Boglári Tamás said...

igen. ezt meg kell mutatni.
ezúton is kössz.

egy videó a csatornáról

Renato Csatich said...

egyszerűen nem értem, mi a bajuk már megint a zsidóknak a hajléktalanokkal???

Albert said...

Hozzám most jutott el egy film 2008-ból a Baader-Meinhof csoport. A terrorcselekmények motivációi számomra is érthetetlenek voltak. Ez lehet a film hibája is, avagy nem hiányoztam töriről, mégis...
hogy jön ez ide, talán, hogy egy napon láttam a kettőt és szar. Valami nagyon szar, vallási hovatartozástól függetlenül.