Friday, August 14, 2009

Üdvözlünk titeket, avagy Idegeneknek tilos a bemenet

gyerekkorból nagy kedvenc, aminek a végén repül a nagymama. Elem Klimovtól a Hurrá, nyaralunk! ő csinálta a Jöjj és lásst!
de most nem a nagymamás részt tettem be, hanem egy másikat, mert olyan szépen süt a nap, hogy kedvem volna ott lenni.
itt egy jó kis leírás a filmről.


"A film nagy sikert aratott a nézők körében, nem lehetett tehát elhallgatni, bejárta az egész szocialista tábort, játszották ha kellett, ha nem, aztán vagy felismerték benne a rendszerkritikát, vagy nem. A gyerekek nem, márpedig ők voltak a legnagyobb felvevőpiac a filmre, ezért is lehetett szabadon terjeszteni. Nyugaton sem ismeretlen az alkotás, de ugyanakkor mégis Klimovnak okozott rengeteg kellemetlenséget, pedig ez a film csak a diplomamunkája volt. Nem tudták neki megbocsátani, hogy ilyen allegórikus módon bár, de kritizálta a szovjet berendezkedést, nem is kapott sok megbízatást az élete folyamán. Megjegyzendő, hogy az egyik vádpont szerint Klimov rossz helyet talált Kosztyának épp Dinyin dobogója alatt, mert jó, hát legyenek olyanok, akiknek nem tetszik a rendszer, de az már nem túlzás, hogy ezek – Kosztya és barátai, meg később a komszomolisták - épp a szónok lába alatt húzzák meg magukat?

Hát azért legyünk őszinték: ez a kritikai megközelítés is van olyan szórakoztató, mint az egész film. Meg az is, hogy 1972-ben Budapesten a szovjet filmek fesztiválján a Pesti Moziműsorban így jelent meg a film címe: Hurrá, nyalunk! Pedig láttuk: a film aztán pont nem erről szólt"


0 megjegyzés: