Wednesday, September 23, 2009

Radio Costumes - "What's in Edith's Head?"

itt az idő, hogy lerójam egy régi adósságomat és egyben tiszteletemet is a jelmeztervezés hollywoodi nagy asszonya - Edith Head- előtt


egy darab a hollywodi csillogás napjaiból - the glamorous days of Hollywood -, a kerek napszemüveg, kezdetben a lencse kékszínű volt, hogy lássa, hogy mutatnak majd a ruhák fekete fehérben, később a védjegyévé vált,

azt mondják, azért szerették a színésznők, mert ő, férfi kollégáival ellentétben, hosszas megbeszéléseket folytatott velük is, mielőtt nekilátott tervezni.
"You can lead a horse to water and you can even make it drink, but you can't make actresses wear what they don't want to wear."

"What's in Edith's Head"


mivel képtelenség lenne áttekinteni a hoszú életpályát, úgy döntöttem három olyan filmet emelek ki, ami valami miatt most fontos nekem.

az egyik dolog, ami számomra igazán fontos az életműben, a közös munka Hitchcocckal. A források szerint Edith Head, miután 40 évig dolgozott a Paramountnál (bár többször "kikölcsönözték"), azért szerződött a Universalhoz, mert Hitchcock is odament.



Azt mondják, ő volt a hitchckock-i "cool blondes" nőtípus legjobb öltöztetője. A nőtípus legtökéletesebb megszemélyesítője pedig Grace Kelly.

Íme az együttműködés gyümölcse a jelmezek szempontjából.

A Hátsó ablak (1954)c. filmben Grace Kelly egy modellt alakít, a James Stewart által játszott fotós kedvesét, mondhatni hivatalból kell folyamatosan a legdivatosabb, legelegánsabb ruhákban megjelennie, és ez meg is történik, minden egyes ruha, amiben feltűnik egy gyönygszem.

A legfőbb kedvenc, a fekete-fehér álom ruha, lábszárközépig érő, bő fehér, szoknyával, több réteg tüll alsószoknyával, a jól szabott, fekete fölső rész, aminek, többek között a gyönyörű háta kivágás a legfőbb éke, és mindezek megkoronázásaként a stóla.


(mivel a filmrészletben éppen csak ízelítőt kapunk a ruhából, ráadásnak itt egy kép)



és még egy a hírneves díszlettel a háttérben:



a filmben szerepelő másik kedvencemről, egy rózsaszín hálóruháról, a hozzávaló köntössel és papuccsal együtt, sajnos nem találtam képet, sem filmrészletet, így hát rá is térek a következő filmre.

A Fogjunk tolvajt (1955) c. Hitchcock filmben Edith Head ismét Grace Kellyt öltöztette.

Az egyik legfrappánsabb viselet ez a fekete-fehér strandruha:



...és ahogy a filmben feltűnik:


terv a kék sifon ruhához:



...és a hogy a filmben feltűnik:


egy finom részletmegoldás, a gyönyörű dekoltázs :):


és még egy kép a filmből Cary Grant és Grace Kelly fekete-fehérben:



mint a fenti képekből és filmrészletekből is látszik Edith Head tervei nem kimondottan extravagánsak, stílusát inkább rafinált elegancia jellemzi, finom, játékos részletek egy egyszerű ruhán, de pont ez teszi számomra érdekessé.



több, mint 50 éves pályafutása alatt 420 filmben dolgozott jelemeztervezőként, 35-ször jelölték Oscar-díjra (1948 és 1966 között minden évben) és ebből nyolcszor meg is nyerte.

az utolsó Oscar díját A nagy balhé c. film jelmeztervezőjeként kapta (ez a film az egyik titkos kedvencem, emiatt szentelek még néhány mondatot és képet ennek is)



a dolog érdekessége, hogy a film 1973-ban készült, de a harmincas években játszódik, amikor Edith Head már jelmeztervezőként dolgozott. gyakorlatilag saját ifjúkorának divatját kellett reprodukálnia

és a trailer:


a kalapok a gyengéim és ebben a filmben feltűnik néhány:




nos, hirtelen ennyit akartam mondani Edith Head-ről



3 megjegyzés:

Boglári Tamás said...

hiszek a lélekvándorlásban!

md said...

te figy, edit, a hátsó ablakban amkor behajol a grace kelly, abban az egy pillanatban tök fura, mert nagya háta. a ruha miatt. olyan nagy ormótlan trampli háta lesz. nézd csak meg. mondjuk ez nem is baj, legalább kiderül, hogy néha trampli is. leszáll közénk, a töbi trampli közé... :)

chamichaze said...

ó hát nem is tudom, az tuti, hogy nekem eddig az nem jutott eszembe, hogy trampli, mondjuk lehet, hogy azért is, mert nekem tényleg bejön ez a kivágás , és én azt bámulom folyton, meg a stólát, egyszerűen oda vagyok érte, hogy olyan lágy :)