Saturday, October 17, 2009

Radio Cost - Filmajanlo

megneztuk!!! ott voltunk a premieren!!!
a bivaly elhozta az ev filmjet, ami nagyobb mint a Titanic es soha nem sullyed el!!



kezdjuk ott, hogy mirol csusztam le: a nyelvrol, mert angol felirat nelkul olyan vagyok mint egy kis kezdo suketnema, aki csak szajrol olvas (sokszor felre). de a kepzelet nagy ur, igy hat jobb hijan kiegeszitek. s milyen jo, hogy a kepzeletrol van szo minden nagy meseben, amit nagyon ritkan kapunk meg nagy meselotol, de most ugy meg kaptuk gyerekek, hogy attol meg az unokaink is csuklani fognak! a brazil-t nehez tullepni, de nem lehetetlen. Giliam atlepett sajat magan is, de ugy, hogy kozben kihallod: "na most akkor mindenki bekaphatja!" es kapja is be mindenki, az osszes loszar fantasy film a mocsokgeciotvar Gyuruk ura-val az elen. hogy a kepzelet hatalmat merik zengeni azok, akiknek fingjuk sincs a kepzeletrol! (egy kivetel azert akad, hala a jo istennek: The Fall)
a kepzelet mindenhatosagat nekem a Vegtelen tortenet jelenti (nana, hogy konyvben!) es a Charlie es a csokigyar, amit most olvastam el angolul es hat remekmu, mit ne mondjak!!!

a fentebb emlitett muvek ( a the Fall-al egyetemben) azert jok, mert ott lebeg mindegyikben a realitas buskomor szele, amit igazan csak osszel erez az ember. az elmulas edes savanykas illatat, amitol olyan jo elszenderedni, mert nincsen benne semmi szenvedely, semmi uj vilagok fele csalogato izgalmas vagy. mert az izgalom targya mar a multe.
nekem a Tideland-nel esett le, hogy ki is ez a Giliam. persze leeshetett volna a Brazilnal, es tulajdonkeppen le is esett, de mar nagyon reg es sok olyan rendezo van, aki eloszor leteszi az asztalra, amit le kell tenni, de utana meg ugy elfelejti, hogy honnan jott, mint annak a rendje es csak azert csinal filmet, mert azt hiszi, hogy kell, meg meg is kell elni valahogy es hat "kondiban maradok", gondoljak, aztan dehogy maradnak ezek kondiban! szoval tudom, hogy ki a Giliam, de azt hittem, hogy az a Giliam, aki a Brazil-t csinalta, mar nem letezik, mert minden elmulik egyszer es mindenki ugyis eladj a lelket egyszer, vagy egy annak csak egy darabkajat, mert ilyenek vagyunk. de aztan itt volt ez a Tideland, aminel felkaptam a fejem, hogy de hat nekunk valaki a valosagrol akar meselni, az eletrol, es tenyleg az eletrol es tenyleg akar meselni. es hogy ez mennyire komoly mar, mert hogy milyen komoly mar az elet is, nem? hogy mennyire ki tud baszni az emberrel, nem? hogy mennyire szomoru ez az egesz, nem? hogy ez rohadtul az, amit nem vartunk (marmint az eletunk), hogy mennyire csalodottak vagyunk, ha azt latjuk, hogy nem, nem, nem baszki, ez az elet nem miertunk van, hogy baszna a lo gerincbe az egeszet! szoval bejott nekem ez a szomorusag, mert ez annyira realis. hogy ez az egyedul realis.
es emlekszem, hogy Giliam meg koldult az egyik filmje utan vagy elott, vagy a premieren es asszem pont a Tideland-nel. hogy nincs penz filmet csinalni. es ez a Tideland annyira puritan es annyira szep...hogy azt lattam, hogy csak igy lehet meselni, mint egy aszketa, mert hiaba a Gyuruk ura, ha olyan szar fos az egesz, hogy attol csak uresebbek leszunk megint. hiaba a nagykoltsegvetes, ha ures minden fej, ami a filmen ugykodik es suresek a fejek a moziban is, mert erre van igeny, ezt akarjuk latni, a nagyot akarjuk latni, a nagyon latvanyosat, ami megsem jon el, es csalodott vagyok mindig, mert nem vagyok mar gyerek, hogy beszopjam.
de...de....de!!! itt van Giliam teljes fegyverzetben!!!! hogy levagja a toketlenseg oriasi faszat es a szajaba tomje mindegyik kis kocsog buzi fasznyelo elettipro rendezonek, akik tenyleg csak azert leteznek, hogy kiirtsanak mindent, ami eletszeru, ami szines, ami arra var, hogy talalkozzon a kepzeletunkkel, mert igy szep az elet, ilyen hazassagban.
es itt vannak erre ezek az angolok a moziteremben, akik nem nevetnek, akik nem kurjongatnak nagyokat, hogy van egy rendezojuk, akik neki mesel, es nem csak nekik, hanem az egesz vilagnak!!! es ilyen koltsegvetessel es ilyen humorral es ilyen konnyedseggel es ilyen latvannyal es mondanivaloval es aktualpolitikai ellel es vegre egy hon ahitott gyerekveressel! (hogy basznak meg az oktondi gyereknevelesuket ezek az angol barbarok! pofozni minden gyereket, aki hulyet akar csinalni a szulobol!!!)
egyszer Felini azt mondta egy forgatason, hogy nem megy a rendezes, valami miatt nem megy. nagyon le volt torve a mester. erre a stab es mindenki korulotte: hogy mester, gyerunk tovabb, ne hagyja abba, hogy ilyet ne, hogy mindeki magara var, es hat mindenki azt akarja, hogy a mester meseljen nekunk es mondja, hogy most akkor mit kell csinalni stb. es ott van Jancso. amikor a kapa-pepe filmek egyiket csinalta, egyszer csak leallt az oreg, hogy nem megy...Grunwalsky meg mondta neki, hogy ne...menni kell tovabb, hogy most van ra penzt, most adtak, gyerunk tovabb, menni fog, mondani kell, meselni kell nem szabad leallni. es akkor mentek tovabb es a mester mondta, hogy akkor most mi legyen. es igy megy ez, nehezen...mert meselni kell...es mar milyen kurva nehez ez.
de most itt van nekunk Gilliam apo, aki a terdere ulteti az egesz emberiseget, hogy melyen bugo hangjan elmeselje, hogy volt hol nem volt...

1 megjegyzés:

aPepe said...

Rohadt kiváncsivá tettél! Imádom a kritikáidat :)