Monday, January 25, 2010

Tudományos Vidámpark - bootleg



baksa peti kérdezte valamikor, mi a franc az a bootleg. senki sem tudta pontosan megmondani, bár mindeki közel járt.

csízma és lábérzékeny tudósaink utánajártak a dolognak





az eredet sajnos a szeszcsempészekhez, és a férfiak csizmájához kötődik. semmi nő és semmi láb.

189... ben vagyunk, az amerikai mexikói háború után az olcsó kukoricaszesz elárasztja az amerikai piacot. a protestáns és istenhívő amerikai kormányzat a bűnözés melegágyát látja az égetett szeszekben, (sic!) ezért minden desztillált alkoholtartalmú ital árusítását hivatalos engedélyhez köti, ami olyat is megszab, hogy a bolt, ahol ilyet árulnak, nemhogy nincs templom, posta, bank és iskola közelében, de pl. nem láthatja séta közben terhes nő.



a kovbojok a préri hideg éjszakáin a kávét is viszkiből főzték, mivel a környék vizei a marhacsordák ürüléke miatt fertőzöttek voltak.

namost képzeljük el a helyzetet.



a préri hősei száraz torokkal átruccannak mexikóba, vagy az ebadta marhái kanyarodnak rossz felé egy időszaki vízmosásban a san franciscói marhavágóhidak felé menet.



az első mexikói kocsmában aztán muszáj inni valamit, de a szuvenírt és a poggyászt a dühös kékruhás lovassági határőrcsapatok másnap nagy haszon, - az akkor és azóta talált azték kincsekből ma is létező múzeum létesült hustonban - és tiltott áruk reményében kutatják át, egy dolgot hagyva csak ki, a csizmát, amit ezek a marhapásztorok sokszor hónapokig nem vettek le.

a csizmaszárban pedig, nagyjából a boka felett, kiki saját ízlése szerint...



ebből az üvegből egymásnak ingyen adtak.

honnan van, kérdezte aztán a városban, mondjuk kansas cityben joanna, a kurtizán-
jacktől a marhapásztortól.
a csizmám szárában hoztam! felelte jack.
egészségükre



közben glen miller a blueberry hillt játsza



eközben, talán new orleansban, vagy chicagóban, ahol az alkohol hiányával egyenes arányban nőtt a másik tudatmódosító szer, a dzsessz szerepe, a fiúk egy kis pezsgésért eljátszanak egy számot, amit nem ők írtak.

a tömeg ujjong, és a trombitás belekezd egy szólóba, ami az eredetiben nincs benne, mert a pillanat elragadja.

a tömeg ujjong. a pillanat elmúlik, de a zenekar másnap elgondolkodik, tetszik nekik a dolog, és átdolgozzák a slágert, kicsit a maguk módján, de a fő vonalakat megtartva.





ugorjunk most egy-két évtizedet, amikor a hippik, koncertről koncertre, éppen azt az útvonalat használták, mint korábban jack és barátai, a marhavágóhidak és san francisco felé, és sokuk csizmában járt, amit akár hónapokig nem vettek le.



namármost a technika ugrásszerű fejlődésének köszönhetően a hippik autóiban
már volt magnetizált vasoxidos filmréteggel ellátott szallag lejátszására képes szerkezet, azaz, magnó.

itt egy korai példány:


itt olvasható a magnókazetták története

tehát volt magnó, volt csizma,
ami nem volt, az a zene
legalábbis annyi, hogy ezeken a hosszú utakon végig hallgatni lehessen valamit.

namármost a koncerteken a felvételek lehetősége adott volt, mivel valami régi veterán egy benzinkútnál elmesélte a csini hippilánynak, hogyan is jutottak a nagyapjáék piához az ínséges időkben.



az így, illegálisan szerzett felvételek pedig a kocsi magnójában landoltak, ahol boldogan hallgatták, végig a nyugati part felé.

aztán ezeken a felvételeken olyan számok is hallhatóak voltak, amiket a zenekarok csak az adott helyen, a pillanat varázsa alatt játszottak
két példa:



gondoltuk volna, hogy a metálnagypapák ekkora slágert játszanak?

a hely varázsa:


aztán a kazik egy lsd- és egyéb mámoros buli után ottmaradtak egy friscói ügynök zsebében, vagy az éjjeliszekrényen, vagy a magnóban, és az ügynök jó pénzt sejtve kiadta őket.

őket a kiadók fáklyákkal és kiegyenesített kaszákkal üldözték a gyehennáig.

mára a bootleg kifejezés a tánczenébe vándorolt.
az ünnepelt djk, akik producerként zenéket is szereznek, egy buliban nem csak saját számaikat teszik fel, ha jó a buli, hanem összekevernek egy ismert számot valami fasza kis grúvval, természetesen engedély nélkül, tudjuk milyen bajos a lemezjátszók mellől felhívni bárkit, hát még az elfoglalt sztárokat - csak azért, mert éppen jól jön ki.

aztán, ha nagyon jól sikerül, másnap, kicsit kótyagosan megpróbálják megint, és ha bejön, akkor mehet a hívás, és megszületik az offisöl bootleg, ami kiadható, és mindeki részesedik belőle.



bár jelenleg csak sejthetjük, mi minden lapul napjaink csizmáiban.



itt magyarul, logikus és kimerítő wiki

még kimerítőbb és talán még logikusabb magyar magánoldal

3 megjegyzés:

Mityo said...

Köszönjük, tanult kolléga, a hasznos és alapos előadást!

Érdemes megjegyezni, hogy a bootleg egyik új, és leginkább elterjedt formája, a mash-up, amely két (vagy több) szám összemixeléséből áll, szinte már önálló műfajjá nőtte ki magát.
Itt megemlékeznék az első személyes élménnyel: http://www.youtube.com/watch?v=eJoqEAYWImc egészen 2000 körül hallottam a balatonalmádi Mélyvíz nevű helyen, és azt hittem, hogy a dj éppen ott helyben varázsolta össze a két számot. Ez nem így volt, viszont azóta már ennek a számnak a remixeivel is találkozni, továbbá rengeteg, jobb-rosszab mash-up lát napvilágot minden percben a dj-k csizmáiból.

Itt hívnám fel a figyelmet arra is, hogy a vaddisznó sem őshonos, sem betelepített módon nem található meg az amerikai kontinensen.

Unknown said...

Álmatlan éjszakáimnak vége. A bootleg szürke foltja kifehéredett tudatomban, így immár nyugodtan halhatok meg akár.

Köszi Tomi! :)

Gyönyörű!

Unknown said...

Ja, igen! A szomszéd bizományiba bevittek egy pár csizmát, amiben egy két terás vinyó van elrejtve. Nem kell valakinek?