Wednesday, February 17, 2010

Hangszer rovat

Hosszas, sokszor fárasztó, kevésszer unalmas elméleti órák alatt gyakran rajzolok füzetbe. :) Oké, a lapok 40%-a tuti rajz, középen alig marad hely írni. Ezek a rajzok általában (nyilván) az agyam meghosszabbításai, hangszertervek, effektek sematikus ábrái, forgatókönyv-képregények, satöbbik.
Ha hangszerről van szó, mostanában használom a kis nyaksablonomat, már az osztály is megszokta, hogy azok fölött bújok, sőt, páran csatlakoztak is. Rengeteg ötlet: mozognak, forognak, elhalnak, újjászületnek...szépen lassan érnek, éregetnek. Ritka az olyan, ami igazán sokáig foglalkoztat...

...de ez a forma valahogy megragadt. A harmadik oldal felső sarkára skicceltem le, azóta rengetegszer néztem, de szabad kézzel szinte soha nem sikerült jól átrajzolnom, hiába jellegzetesek a vonalai, relative kevés törés van benne. Aztán a digitális technika segített, na jó, nem szidom annyit ezután. Kép lefotóz, corelben végigrajzol, igazít, tovább érlel :)

Ha már pár napja nem nyúlok a vonalakhoz, az azt jelenti, hogy megérett. Közzéteszem. Lehet kritizálni, ötleteket adni és természetesen előrendelni (most kedvezmény most! :))

A jelenlegi állása a dolgoknak, hogy hársfa testű lesz (a hársfa is munka közben édes illatú, mint a juhar), ezt már össze is táblásítottam, le is gyalultam. A (fehér) test anyagra jön még előre és hátra egy kicsit izgalmasabb anyag: zebrano (zebrafa).
A zebrafa afrikai cucc. A nedves évszakban barna színű a pásztája, a szárazban világos. Ezért felfűrészelve nagyon szép csíkos.
Az egyik tanáromtól kaptam konyhabútorgyárztásból visszamaradt zebrano furnért (=0.8 mm vastag fa-"szelet"). Ez lesz a tetejére ragasztva, szép párhuzamosan a főtengellyel. Áh, csináltam is egy látványtervet valamikor, bár ez eggyel előző forma, az alsó szarvacskán vehető észre különbség, meg a test is dőlt még akkor.

A furnér alá jön még kettő, feketedió és juhar furnérlap. Ezek azért, hogy pár millivel vastagabb legyen a test és hogy az élek legerekítésénél szépen kilátsszanak, izgi lesz...már várom.
A fogólap lilafa lesz (amaranth). Ez Ghanai gyártmány :-) Nagyon szép, tényleg lila színű az egész, nem pácolt, semmi, felvágod és lila. Kemény mint az atom, olyan többcentis szálkát kaptam be belőle, hogy ihajj. Kissé olajos fa, ragasztás előtt valamilyen oldószerrel át kell törölgetni, mert különben nem fogja meg a ragasztó.
Hát...őőő...agymenésnek ennyi :) Üdv!

2 megjegyzés:

seko said...

farovat is ez egyben,zebrafa ,lilafa nem ismerem őket.szép hangszer.

Unknown said...

Hmmm, csini!

Van két meglátásom. Az egyik és nem olyan fontos, hogy ezzel a hangszerrel nem lehet majd csak úgy combra rakva ülve játszani, mert nem olyan az alsó ív, lecsúszna a combról. De ha meg ott lenne az az ív, akkor meg nem lenne ilyen szép. :)

A másik az alsó pöcse. Nagyon közel van a nyakhoz, így szűk a cutaway, nem lehet majd magasan játszni rajt, nem fér oda a balkéz. Márpedig ahogy elnézem, ez a hangszer jól fog szólni ott is! :)