Tuesday, May 11, 2010

Az iskola kudarca

John Holt: Iskolai kudarcok

... Miért vallanak kudarcot a gyerekek az iskolában? Teszi fel a kérdést a szerző, John Holt. (Talán helyesebb lenne azt kérdezni, hogy miért vallanak kudarcot az iskolák, végeredményben erről szól ez a könyv.)

Azért mert félnek, unatkoznak és össze vannak zavarodva
Félnek, mindenek előtt attól, hogy kudarcot vallanak, hogy csalódást és bosszúságot okoznak a körülöttük levő sok aggódó felnőttnek, akiknek határtalan reményei és elvárásai viharfelhőként lógnak a fejük felett.

Unatkoznak, mert azok a dolgok, amiket adnak nekik és amiket csináltatnak velük az iskolában, oly triviálisak, oly érdektelenek, és oly alacsony színtű és oly gyér követelményeket támasztanak széles skálán mozgó intelligenciájukkal, képességeikkel és tehetségükkel szemben. (ez nem azt jelenti, hogy még több képzést, nyelvoktatást, szakkört egyéb elfogalaltságot kell a nyakuba zudítani, ellenkezőleg a képességeiknek szabad utat adni és támogatni)

Össze vannak zavarodva, mert az iskolában rájuk zúduló szózuhatagnak alig van vagy egyáltalán nincs értelme. Gyakorta teljesen ellentmond annak, amit korábban közöltek velük, és szinte soha nincsen semmi köze ahhoz, amit valóban ismernek - a fejükben levő, nyers valóságmodellhez.



a könyv letölthető pdf formátumban

1. rész
2. rész
3. rész
4. rész
5. rész

0 megjegyzés: