Sunday, May 30, 2010

párhuzamos életrajzok


francia barátaim filmje, nemsokára magyar felirattal



egy roppant érdekfeszítő, az európai unióban és franciaországban is előforduló törvényi bizonytalanság miatt kialakult társadalmi problémával foglalkozik a nemrégiben a genfi emberjogi filmfesztivál fődiját is elnyerő (NINO's PLACE meilleur Grand reportage) csapat új filmje, a haladj vagy álmodozz címet viselő alkotás.



a dolog lényege, hogy az illegálisan az országban tartózkodó munkaerő tömegét alkalmazza tulajdonképpen törvényellenesen több országos, nemzetközi, vagy nem ritkán állami megrendelést teljesítő vállalat.

a munkavállalási engedéllyel nem rendelkező - de egyébként jövedelmükből adót is fizető - bevándorlók tavaly áprilisra néhol az egész országra kiterjedően uraltak egyes foglalkozási szegmenseket, így nélkülözhetetlen részei lettek a nemzetgazdaságnak.
még a francia nemzetgyűlés is alkalmazott illegális bevándorlónak, ne féljünk kimondani, nem a recepciónál, hanem - mint ezt országosan is többen tették - takarítóként, szemetesként, de biztonságiőrként, portásként is.
a törvényszegő helyzet harapófogójába került állami apparátus kapkodva próbálta eltusolni a számokat, a munkavállalók között pedig erősödtek a hangok, melyek a helyzet jogi rendezésének fontosságát hangsúlyozták.

idén februárban, franciországi ottlétem alatt forgatták ezeket a jeleneteket Aude Lea Rapin és Cyrielle Blaire, akik a koszovóban és boszniában forgató Svaki Dan Film színeiben értek el szép eredményeket a dokumentumfilm és emberjogi fesztiválokon.

a mellékelt képen egy angol nyelvű kép arról, hogyan látják a magyarok a világot.

svaki dan a facebookon

1 megjegyzés:

Renato Csatich said...

én csak azt mondom itt kint a bajtársaknak: ne aggódj, mi vagyunk többen.
:)