Thursday, October 14, 2010

Otthonszülés 2

Megpróbálok Mityó érveire reagálni, egy kicsit hosszú lett, úgyhogy inkább egy posztba rakom bele:

1. Az otthon szülés intézményét nem a középkor végével (bár gondolom képletesen értetted) szüntették meg, nagyanyáink még otthon szültek, sőt tán némelyikünk anyja is.

2. Minden tiszteletem az orvosoké, azt gondolom társadalmunk egyik legnehezebb és legfelelősségteljesebb munkáját végzik. (Geréb Ágnes egyébként szülész-nyőgyógyász, tehát ő is végigjárta az 5+x-et)

3. Senki se mondta, hogy mindenki menjen haza szülni, sőt. Aki attól érzi magát biztonságban, hogy nem otthon van, az szüljön a kórházban, aki attól, hogy erre kiképzett szakemberek (szülész orvos, bába, dúla) mellett otthoni körülmények között, az tegye ott.

4. Nem hiszem, hogy az otthon szülő nők – bár őket is meg kéne kérdezni erről - romantikázni vagy menőzni szeretnének az otthonszüléssel. Ez elég fura elgondolásnak tűnik. Nem gondolom, hogy ez az a folyamat, amikor a nők romantikázni és menőzni szeretnének. Egyszerűen csak arról van szó, hogy nyugodt és biztonságos körülmények között akarják átélni ezt a csodát. Valakinek a korház adja ezt a nyugalmat, valakinek a saját otthona. Nem vagyunk egyformák.

5. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az otthonszülés nem veszélyesebb, mint a kórházi. A fontos az lenne, hogy legyen egy szabályozott együttműködés, egy szabályozott rendszer és hogy ne ellenséget, hippi csürhét, szabályszegőt, bűnözőt stb-t lássanak az otthonszülés képviselőiben. Abban teljesen egyetértek, hogy az egészségügy helyzete már önmagában is nagy próbatételt jelent a kórházak számára, nem véletlenül tart már 20 éve ez a történet is, azóta nincs szabályozás. A nőknek szabad ugyan otthon szülni, de a szülész orvosoknak nem szabad otthonszülést levezetni. 

Ha bármiféle olyan rendellenesség van, ami veszélyezteti a baba vagy az édesanya állapotát, akkor nem javasolják az otthonszülést. Ezzel az esetleges komplikációk esélye csökkenthető. Persze még mindig vannak olyan esetek (néhány ezrelék), amikor a szülés közben váratlan komplikáció adódik. Egyébként az ilyen típusú komplikációknak a jó része a kórházakban is azonos módon lennének orvosolhatóak, tehát ilyen szempontból mindegy hogy hol van a szülő nő. A váratlan komplikációk másik típusa az, amikor valamilyen elváltozás utal arra, hogy valamilyen probléma van, a legtöbb esetben ilyenkor még van idő a kórházba szállításra. Végül marad, amikor a megfelelő eszközök hiánya okozza a gondot (ez gyakran a kórházakban is probléma egyébként), ez nagyon ritka egyébként, de van ilyen.

Összességében az mondható el, hogy hiába jobb az eszközellátottsága sok esetben a korházaknak, az otthonszülést levezető orvos statisztikailag ugyanolyan eredményes, sőt egyes statisztikák szerint még eredményesebb is (bár azért elég problematikus ennek a mérése szerintem, de ez megérne egy külön gondolatkört), mint a korházi szülést levezető orvos esetében.

Amúgy mindkét esetben különösen körültekintően járnak el (szóval nem a spejzban csinálják) és nemcsak a kórházakban. Ahol szabályozzák az otthonszülést, ott nagyon sok mindennek kell megfelelni. (Pl.: meg van szabva, hogy milyen távolságon belül kell lennie a legközelebbi kórháznak, az sem mindegy hogy milyen kórház, otthon milyen körülményeket kell biztosítani, kik vezethetik le a szülést stb.)

Azt is érdemes lenne vizsgálni (vizsgálják is), bár ez még nehezebb, hogy a születés során szerzett „traumák”, miképpen befolyásolják a megszülető egész életét. (ez egy újabb gondolatkör lehetne)

Persze az hogy valaki „elbasz” e valamit vagy sem, az sem attól függ, hogy az illető korházban van-e vagy sem, „alteros”-e vagy sem.

6. Nem gondolom, hogy önzés lenne. Persze a legideálisabb az lenne, ha a babákat is meg lehetne kérdezni (miután kipróbálták mindkét lehetőséget), arról hova szeretnének inkább születni. Ezzel kapcsolatba is vannak vizsgálatok J

7. A rendszert valóban meg kéne javítani. Jelen kérdés szempontjából szerintem az lenne az ideális, ha nem csak a szülő anyák, de az orvosok is szabadon dönthetnének arról,  hogy vállalnak e otthonszülést, azoknak akik vállalnának, nem kéne titokban, megbélyegezetten, rendőrségtől tartva tenniük a dolgukat. Kialakulhatna egy közös munka kerete, ami mindenki számára előnyös lehetne. Miközben a törvény lehetővé teszi az anyák számára hogy otthon szüljenek, mégis ha ezt teszik, kígyót-békát kiáltanak rájuk, „felelőtlen”, „önző”, de sok esetben még ennél durvábbakat is.

8. Asszem a fentiekből is jól látszik, hogy akik az otthonszülést választják, nem pusztán azért teszik mert „kellemesebb a környezet”.(bár ezt sem érdemes lekicsinyelni, hiszen nem csak pillanatnyi hatása van egy közegnek, főleg egy tiszta lappal induló baba számára, ami kellemes az anyának, kellemes a babának)

9. Az utas példa szerintem nem stimmel, inkább úgy változtatnám át, hogy két útról beszélünk, ami ideális estben ugyanabba az irányba megy, azaz hogy egészséges és boldog családok népesítsék be a földet, ha nem azonos az irány, akkor tényleg jönnek a problémák.

10. Ismételten csak annyit, hogy pont az „össze-vissza szülő hippik” szeretnének szabályokat és nem kibújni alóla, merthogy jelenleg nincs szabályozás.

11. Az hogy szoclib vagy nemszoclib az most számunkra nem fontos, amúgy ez inkább csak stílusbeli kérdés számomra. Hibák és erények, eredmények mérlegelhetőek persze. Vannak hasznos és haszontalan, veszélyes és veszélytelen, fontos és jelentéktelen stb. döntések és ezt általában az idő távlatából lehet megítélni, amikor történnek sok esetben nem nagyon. De ez egy újabb gondolatkör lenne. Amúgy erről is szívesen vitázok J

12. Újra és újra, az otthonszülés nem bűntetendő kategória! És egy kérdés: Ha a gyerek a kórházban születik az az ő döntése? És hát az is durva, hogy az állatkínzással és a gyerekbántalmazással egy lapon említed. Ezt nem gondolhatod komolyan.

13. Való igaz, hogy a szervezet is termeli az oxitocint (Geréb Ágit az egyik „ügye” kapcsán éppen emiatt marasztalják el mert hogy oxitocint használt), de nem értem mit akarsz ezzel mondani? Amúgy Gergőnél azért kellett az oxitocin, mert belekakilt a magzatvízbe és ez növeli a fertőzésveszélyt. Ez egy számomra, teljesen elfogadható indok volt. A túlhordás az egy problematikusabb kérdés a számomra. Szerintem itt a sztatisztikai alap, a kiszámíthatóság, a tudományosság, az ellenőrizhetőség stb. áll szemben a természetességgel. És a magam részéről egyik oldalra sem tudnék elköteleződni. Ez mindig a konkrét esettől függ. A túlhordás kapcsán is ez van, egyrészt az gondolom, hogy a babára, a természetre kell bízni a születés időpontját, mert a beavatkozásnak mindig vannak negatív következményei (csak meg kell nézni mit csináltunk a bolygónkkal az eddigi működésünk során… no jó ez is egy túlzó hasonlat), de egy bizonyos ponton túl növekszik a kockázata annak, hogy komplikációk léphetnek fel, amikor már lehet hogy az a kisebbik rossz, hogy beavatkoznak. Ezt amúgy tudomásom szerint az orvosok is így gondolják. Ezért van megszabva az is hogyha nem születik meg valameddig a baba, akkor elkezdik siettetni a folyamatot. Nagyon körültekintően csinálják, fokozatosan. Optimális esetben jól is működik. De ez a módszer, talán egyébként - ésszerű okok miatt - a nagy számok törvényén alapszik, viszont az egyes eseteket nem nagyon veszi figyelembe, „egyformaként” kezeli az embereket. Viszont egy olyan anyának, akivel éppen megtörténik a baj, annak nehéz megmagyarázni ezt. És ez az otthonszülés esetén is látszik, hiába a több ezer egészséges baba, egy haláleset, egy tragédia láthatatlanná teszi a nagy számokat.

14. Senki, még én sem mondtam olyat, hogy az orvosi eszközök rosszak, de sokféleképpen lehet őket használni.

15. A homeopátiás hasonlatot szintén nem értem L

Hirtelen ennyi, sok érv (és ellenérv is) kimaradt, de nem ez a lényeg. A legfontosabb a szabályozás és a szabad döntés joga, mind az orvosok, mind a páciensek tekintetében, azt hiszem, hogy ebben mindenki egyet is ért.  

4 megjegyzés:

roomann said...

http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2010-10-15

érvek pro és kontra
reggel 7.43-tól
de a legjobb rész szerintem 4.48-tól

roomann said...

7.48-tól

roomann said...
This comment has been removed by the author.
Mityo said...

köszönöm a részletes választ.