Wednesday, October 6, 2010

Otthonszülés

Mivel jómagam is tanuja voltam, annak hogy milyen körülmények között szülnek a nők a pécsi kórházakban nem csodálom, hogy egyre többen szeretnék otthon, nyugodt körülmények között átélni ezt a földönkívüli csodát. Ezért is fontosnak tartom itt is megjeleníteni az alábbi levelet, amit Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász férje írt felesége letartóztatása kapcsán "Ágit letartóztatták, elvették az ő és a bábatársainak a telefonjait.

Vizsgálati fogságban van. Nagyon rég óta kérjük az államot, a minisztereket és a parlamentet, hogy szabályozzák az intézeten kívüli szülést, és adjanak szakmai kódot. Enélkül ex lex állapot van és bármi megtörténhet. Az is, hogy kommandósok hatolnak be egy magánlakásba és akciót kezdeményeznek civilekkel szemben. Hogy mi történt, azt a Párizsi Magyar Intézet igazgatójától tudom, aki az Indexen olvasta a hírt. Hazatelefonáltam. A hír igaz. Mint egy bűnözőt, a Gyorskocsi utcába vitték Ágit. Ki tudja, mi történik vele.

Nyilván ezt a levelet és a válaszokat is tudják követni, ha akarják, az illetékesek. Azt üzenem nekik ezúton, hogy az eljárásuk hibás sorrendben történik. Előbb a 22 éve elindított hazai otthonszülési tervezetre reagáljanak a megszólítottak, miniszterek, parlamenterek. Az anyák, a bábák és a családok igényére találjanak megoldást, utána hozzanak törvényt róla, akár tiltást, akár kemény feltételekhez kötést, de azt a módszert, amit az ötvenes években alkalmaztak, hogy megíratják Geréb Ágival a törvénytervezetet, nem vitatják meg érdemben, elodázzák, az új választással áttolják a felelősséget az új kormányra, aki valakinek a tanácsára, mint egy orvvadász lecsap, ez talán nem egy demokráciára jellemző eljárás. Az időpont is zseniálisan meg volt választva. Éppen külföldön vagyok, holnap lett volna előadásom. A lányunk elutazott gyerekvigyázónak. Az otthon maradt gyerekek tehetetlenek. Geréb Ágit állítólag 3 napig tarthatják vizsgálati fogságban. Nem tudom elképzelni, hogy a sajtóban megjelent egészségügyi részletek megfelelnek a valóságnak, hiszen az otthonszülések a legnagyobb körültekintéssel történtek eddig is. Miért is veszélyeztette volna a bába a gyermek vagy az anya életét? Miért is vállalta volna a kockázatot sajátmagára nézve?

Rosszul van ez így. Kérem, hogy az otthonszültek családjai, Ági ismerősei, barátai és bárki, aki befolyással rendelkezik, vagy hajlandó a hangját hallatni, a legbékésebb eszközökkel protestáljon a mindenkori kormányok időhúzása, a jelen rendőrség eljárása ellen. Nagyon fontos, hogy béke legyen, hisz nem mártírokat szeretnénk látni, hanem egészséges és épp gyermekeket, családokat. Kérem, hogy az agresszió minden formájától tartózkodjanak azok is, akik föl vannak háborodva. Úgy kell ezt az ügyet végre világrahozni, ahogy egy babát: Háborítatlanul. A rendőrségtől pedig én személyesen, akár egyedül követelem, hogy adja vissza Geréb Áginak a szabadságát, a telefonját és a méltóságát. Geréb Ági a világ egyik legjobban képzett szülész-nőgyógyásza, ezt a legelismertebb hazai és a nemzetközi szakemberek is elismerik, engedélyét elvették, bábaiskolába járt, levizsgázott, épp elkezdhette volna a működését. Az engedély elvonása is lejárt. Dolgozhatott volna. Valakiknek nagyon az útjában lehet. Kérek mindenkit az önmérsékletre. Lehet, hogy az én levelem se eléggé higgadt, talán megérthetnek, akik olvassák, de minél nyugodtabb lesz a kampány, annál hatásosabb is.

Remélem, hogy Ági is elolvassa hamarosan ezt a levelet, és jól esik neki. Megtehetné az ügyeletes rendőr, hogy kiprinteli neki és odaadja. Aki tudja a rendőrség e-mail címét, tovább küldheti. Én nem bánnám. Ági erőt!"


és a cikk amiből kiszedtem

24 megjegyzés:

roomann said...

http://index.hu/belfold/2010/10/07/kuruzslassal_is_meggyanusitottak_gereb_agnest/

Ha a kórházban kell újraéleszteni egy babát annak persze nincs hírértéke.

Bár teljesen más ügy a Polansky per, de az abszurditás közös pont. Bár ott legalább a vádlott tényleg csinált valamit, ami - ha nagyon akarjuk - elítélhető. Geréb Ágnes ügyében ha valaki vétséget követett el az a magyar állam és azok a vaskalapos és/vagy pénzüket féltő szülész orvosok, akik szűklátókörű elvakultságukban még azt sem tudják kiszámolni mennyi kétszer kettő.

Persze elő lehet rukkolni azzal, hogy az egészségügy így meg úgy, meg hogy nincsenek meg a feltételek... ezt nevezik parasztvakításnak...

Boglári Tamás said...
This comment has been removed by the author.
roomann said...

az emberek azt hiszik hogy az otthonszülés veszélyesebb..., de ez így nem pontos

a legveszélytelenebb az a szülés, amikor az anya nyugodt és biztonságban érzi magát és nem egy kínpadon kínozzák

a kórházban sajnos, legalábbis a "hagyományos" (ez kb. az elmúlt 40-50 év orvosi gyakorlatát jelenti) több olyan sokkhatásnak is kiteszik a gyereket, ami a korábbi természetes módon szülésnél nem volt jelen. Megcsapkodják hogy felsírjon, mondván hogy beinduljon a légzés, lámpákkal világítják meg, csap alá rakják, az egész egy borzalom, ami egész hátralevő életüket meghatározza. némely szadista orvos és ember szerint, "nem árt az a gyereknek, ettől lesz tökös legény" a lófaszt, a nagy büdös lófaszt

felháborító az is amit egyes orvosok csinálnak, nem várják meg azt amikor a baba magától megszületik, hanem amikor éppen nekik jó az időpont, azt mondják, na anyuka holnap jöjjön be aztán megcsináljuk, ilyenkor olyan anyagokat juttatnak a szervezetbe, amik fokozzák a méhösszehúzódást. vannak olyan orvosok akik "szeretnek" császármetszéssel dolgozni, de olyan is van aki nem hajlandó a gátvédelemmel foglalkozni... és még lehetne folytatni a sort

mindez nem azt akarja jelenteni, hogy az orvosok menjenek a picsába és engedjenek szabad utat az otthonszülésnek, nem, ezt szerintem senki sem akarja, én békés egymás mellett élés és egymást segítés párti vagyok, de a mai orvosi gyakorlat egyenlőre ettől elhatárolódik...

azt gondolom túlságosan bízunk az orvosainkban, ahelyett hogy jobban odafigyelnénk magunkra.

roomann said...

csak egy újabb adalék

Az Orvosok a Szabad és Biztonságos Születésért szervezet nyilatkozata

részlet a nyilatkozatból:
A nemzetközi szakirodalmi adatok azt bizonyítják, hogy amennyiben a várandósság kis kockázatú, a tervezett, bábával kísért otthonszülés ugyanolyan biztonságos, mint a szakorvosi felügyelettel zajló kórházi szülés. A születés körüli halálozás előfordulási gyakoriságában sincs különbség.

A kórházban azonban a műszeres beavatkozások és a szövődmények előfordulási gyakorisága statisztikailag jelentősen nagyobb. A szenzációra éhes médiában azonban eltorzított arányban lehet hallani az otthonszülés során kialakult szövődményekről. Ezek nyilvánosság előtti kitárgyalása – szemben a kórházi belső jelentésekkel, amelyek publicitást nem kap(hat)nak – pedig nemcsak etikátlan és jogtalan, de félrevezető is, mert azt a téves benyomást alakítja ki, mintha az otthonszülés során gyakrabban fordulnának elő problémák.

Dévényi Anna said...

aki tenni szeretne az ügyért - van itt egy petíció, lehet aláírni:
http://www.petitiononline.com/szul2010/petition.html

roomann said...

"aláírtam", bár nemtom számít-e valamit, elég elkeserítőnek tűnik a helyzet, napról-napra (és nemcsak emiatt) kezdem azt érezni, hogy a másként gondolkodók (de hülye megfogalmazás ez), legyen szó szinte bármiről (színház, média, vörösiszap stb.) újra félni kezdhetnek ebben az országban... újraélhetjük megint az "egész pályás letámadást"

Geréb Ágnest ma láncba verve vitték a bíróságra.

Aki még teheti meneküljön...
Vagy jöhet a múlt rendszerből is jól ismert szlogen, nem szól szám nem fáj fejem...

roomann said...

hopp, az index cikk lemaradt:

Elmeorvos fogja vizsgálni Geréb Ágnest

roomann said...

itt egy elég jó összefoglaló a témáról
2008 tv2 napló

további anyagok az indexről
interjú a tüntetőkkel, köztük Kepes Andrással
Politikusok a parlamentből

Mityo said...

Mielőtt mindenki hazamenne szülni, csak egy rövid megjegyzést tennék a témában, és utána be is kussolok, nincs nagyon energiám ezen rugózni.

Nekem van egy olyan gyanúm, hogy az otthonszülés intézményét azért szüntették meg a középkor végével, mert az otthonnál alkalmasabb intézményt találtak ki erre: a kórházat. Ebben az intézményben olyan emberek dolgoznak, akik 5+x évig tanulták a szakmájukat, hogy azt a lehető legjobban végezzék. Ezért ha választani lehet, akkor egyértelműen a kórházat választanám (javasolnám) mindenkinek, mert otthon szülni bizonyára nagyon romantikus és menő, de ha valami gond lép fel, akkor nem csak az anyának, hanem a gyereknek is azonnali beavatkozásra van szüksége, amelyet a spejzban nem biztos, hogy meg lehet oldani. És miután a születés a baba életének meglehetősen kritikus pillanata, ezért különösen körültekintően kell eljárni ez ügyben. Mondhatni azt is, hogy minden perc számít, nincs idő megvárni egy mentőt, ha az alteros szülésznő valamit elbaszott.

Azt lehetne mondani nagyon megengedően, hogy mindenki ott szül, ahol akar, szerintem csak az anyukák részéről meglehetős önzés, mi több, hülyeség azért belemenni a "kellemesebb környezet" és hasonló címszavakkal illetett ezoterikus marhaságokba, és egy teljesen ártatlan gyerek életét is veszélyeztetik, amely eseménybe a társadalomnak is joga van beleszólni, tehát szabályozni kell. Hülye példa lesz, de az útnak bizonyos oldalát azért jelölték ki közlekedésre, mert ha szembe mész és meghalsz, az nem csak a te bajod, hanem mást is megölhetsz vele.

Egyébként teljesen jogos az észrevétel, hogy erősen megnőtt a bizalomvesztés az orvosi szakma és a kórházakkal szemben, de ennek megvannak az okai: a rendszerváltás óta nem sikerült megoldani az egészségügyi finanszírozás kérdését, azaz az orvosok és nővérek "hivatalos" fizetése nevetségesen alacsony, a kórházak pazarlóan gazdálkodnak és így is veszteségesek, folyamatosan romlanak. Ez csak egy általános kép, vannak ez alól kivételek, de a rendszert mindenképpen meg kell javítani. Nem úgy, ahogy a szép emlékű szoclib kormány próbálkozott, azaz általános favágó módszerrel, mert az sehova sem vezet, ezt láthattuk. De az sem megoldás, hogy holmi hippik módjára kivonuljunk a társadalomból, és össze-vissza szüljünk, mert amíg én vagy akárhányan kivonom magam a szabályok alól, az rendben van, de ha mást kényszerítek erre (esetünkben az éppen születő gyerekem), akkor az pillanatnyilag büntetendő kategória, ugyanúgy, ahogy a kiskorú bántalmazása vagy az állatkínzás.

Ja még valami, az anyagot, amely a szülést beindítja, oxitocinnak hívják, és a szervezet is termeli, és ugyanez a funkciója, mint a mesterségesen beadottnak, és pl. egy túlhordott baba esetében erősen kívánatos a használata, a fent említett életvédelmi okok miatt. És azért, mert az orvosok mindenféle vicces dolgot csinálnak egy megszületett gyerekkel, például olyan eszközökkel vizsgálják meg, amelyeket nem ismerünk, még nem jelenti azt, hogy azok az eszközök rosszak. Nem ismerjük azokat, ez az igazság. Olyan ez, mintha fogorvoshoz sem járnánk, mert "elidegenített, mesterséges" dolgokkal gyógyít. Javasolnám otthonszülést támogatónak a homeopátiás kezelést egy lyukas fog gyógyítására: dobjon be otthon egy egzotikus nevű bogyót, lehetőleg százezerszeres hígításban, mert minél hígabb, annál jobban hat, és lehetőleg ne tegye a gyógyszert elektromos berendezések közelébe.

roomann said...

Holnap szimpátiatűntetés 16.30-kor Pécsen a Széchenyi téren

roomann said...

Mityó azért elég jót rugóztál rajta :)

Mityo said...

hát ez kicsúszott, bocs :)

roomann said...

Mivel kissé hosszú lett a Mityó kommentjére írt reakcióm, ezért egy posztba raktam bele

http://radiocost.blogspot.com/2010/10/otthonszules-2.html

várom a viszontválaszt, ha nem sajnálod az időd és energiád és ha van még rugód :)

roomann said...

szerintem jó ha kicsúsznak az ilyen dolgok

seko said...

Én Kórházban szültem és már nem is szülhetek máshol,sőt,már nem is szülhetek.Csak műtéttel.
Két méhem van,tehát már eleve azt mondta a doki,nrm kéne kockáztatni,császár.Nem mentem bele.
Gyönyörű negyven hét,meg még egy pár nappal több.Nem sokkal,néggyel.Befektettek a kórházba,betegnek neveztek és úgy is bántak velem.Még két nap,mialatt többször kaptam az oxitocint,ami nem ért semmit,mert ma már tudom,nem volt még itt az idő.Akkor is tudtam,de azt hittem,a doki még jobban tudja.A gyerek sem tudta mi van,levegőt nem vett én meg csak ordítottam a műtőben nyitott hassal,hogy Miért nem sír,Miért nem sír?Aztán sírt.Három óra múlva hozták szopizni a többi babával együtt a postoperatív szobába de lehányta magát és a nővérkét,aki emiatt sarkon fordult és elvitte újabb három órára.Másnap mehettünk baba-mama szobába,ahol nem aludhatott velem,éjszakára elvitték,nem szoptathattam bármikor csak három óránként és arról adatlapokat kellett kitöltenem és amikor megkértem a nővérkét hogy ne adjanak neki cukros vizet,azt mondta,ha nem látom be,hogy ők jobban tudják,rossz anya vagyok.
A második magzatom meghalt,mert a 30.héten egy csomó lett a köldökzsinóron,ami miatt nem jutott oxigénhez és tápanyaghoz.Gyorsan császár.Kettő után nem nagyon fordul elő természetes szülés,főleg nem otthon,de ha minden rendben van,szülhessenek a kismamák otthon!!!

seko said...

Ja,én seko felesége voltam

roomann said...

Azt gondolom, hogy egy anyja tudja, érzi a legjobban, hogy mi jó a gyerekének, csak hát az elmúlt évtizedekben mindent megtettek azért, hogy összezavarják ezt a kifinomult és csalhatatlan érzéket.

Abban biztos vagyok, hogy egy gyereknek nem jó az ha - főleg közvetlenül a szülést követő órákban, napokban, hetekben, hónapokban - nem lehet az anyja mellett. Ez adja a biztonságot, a biztos alapot, a nyugalmat, a nehézségek legyőzésének képességét, a másikkal szembeni bizalmat, az empátiát és még nagyon sok minden mást is. Az hogy a mai kor embere ennyire padlón van lelkileg (és fizikálisan is) abban erősen közrejátszik a születés és az azt követő időszak atmoszférája, az ahogy ez az orvosi gyakorlatban működik (és ez nem elsősorban a kórházak nehéz helyzetével van összefüggésben, ez arról szól, hogy ŐK EZT JOBBAN TUDJÁK). Sajnos a bölcsödékben, az óvodákban, az iskolákban folytatják ezt a tekintélyelvű mentalitást, a rendszer minden szinten újratermeli önmagát. Így nem csoda, ha valaki mást mond, mint ami a begyakoroltatott szöveg, akkor mindenki egy emberként ront rá. Hogy gondolhatod, mit képzelsz magadról, ŐK EZT JOBBAN TUDJÁK. Meghurcolnak, leköpnek, eltaposnak, börtönbe zárnak.

Azt gondolom azokat kellene börtönbe zárni, akik úgy bánnak egy anyával és a gyermekével, ahogy ezt Noémivel is tették és teszik nap mint nap.

Amit írtál borzasztó... nagyon sajnálom...

Mityo said...

Drágáim, azért mert vannak szar kórházak, még nem azt jelenti, hogy keresni kell mást helyettük. El kell érni, hogy jók legyenek, és kész. Motiválttá kell tenni az orvosokat, és szigorúbb ellenőrzést bevezetni, hogy ne csináljanak hülyeségeket vagy akár felesleges dolgokat.

Egyetlen statisztikát találtam amúgy a témában: "A méhen belüli és újszülött-halálozás 1,7‰ volt otthoni szüléseknél, míg kórházi szüléseknél 0,9".

De mondtam, hogy nem vitatkozok :)

Mityo said...

Ja a fenti a British Medical Journal cikkéből jött.

Mityo said...

Noémi, ez tényleg nagyon szomorú, a pécsi gyermekágyas osztályról mi is borzasztó tapasztalatokkal menekültünk.

Borzasztó állapotok vannak a magyar közegészségügyben, a kritikán alulinál is gyatrábbak. Volt szerencsém elég közelről megfigyelni elég sok dolgot a munkám kapcsán, pár éve. Elkeserítő.

Mindezek mellett mégis azt gondolom, hogy nem ez a legégetőbb probléma ma Magyarországon. Egy viszonylag minőségi orvosképzés ellenére van egy katasztrofális egészségügyi rendszerünk, ezt kell megjavítani. Az otthonszülést is szabályozni kell, ahogy tették azt már sok helyen, és jól bevált gyakorlata van néhány országban, csak ehhez olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek mellett ténylegesen működhet. Nem a tetővel kell kezdeni az építkezést.

roomann said...

British Medical Journal cikk adatai mikoriak, mert nagyon rossz mind a kórházi, mind az otthonszülési adat..., ha mostani, javasolom a briteknek szüljenek Magyarországon, mert bármelyik módját választják a szülésnek, jobbak az esélyei nálunk, még akkor is, ha ebben az adatban benne van azoknak a "babáknak" a száma is, akik a méhen belül vesztették életüket...

Mityo said...

2005. június 18.
Itt a teljes cikk: http://www.bmj.com/content/330/7505/1416.full.pdf+html (nem olvastam végig). A felhasznált adatok lehet hogy korábbiak.

roomann said...

Amúgy a statisztika mindig problémás de az otthonszülés esetében különösen, hiszen az otthonszülések egy része kórházban végződik. Ilyenkor nem tudom például, hogyan számolnak. Ezt kórházinak veszik vagy otthonszülésnek, vagy csinálnak egy külön 3. kategóriát, esetleg mindkét helyre beszámolják. Tulajdonképp egyik sem megfelelő. Szóval problematikus az egésznek a mérése. Mindenesetre azt lehet tudni, hogy Geréb Ágnes 3500 körüli otthonszülést vezetett le. Én most már nem tudom pontosan hány halálesetről van szó, mert a média sokszor pontatlan fogalmazásai miatt sokkal többenk tűnik, mint amennyi valójában volt. Azt hiszem 3 ilyen eset történt (és volt még néhány, ahol komplikációk léptek fel). Ha a százalékokat nézzük, összesen 0,085% ha jól számolok.

Azt gondolom fontosak a számadatok, de mégis nehéz ez alapján egzakt végeredményre jutni. Mert mindig valamiylen szempont szerint mérnek. Ráadásul többen is mérnek. Aztán mindenki kiválasztja a neki jobban tetszőt.

http://www.babaszovetseg.hu/miniszterium1.htm (2002)

A nagyarányú különbségek esetén persze nehéz ezt megtenni, de ott ahol kicsi a különbség könnyebb ide-oda csúszkálni...

Azt is számításba kell venni, hogy ott ahol szabályozott otthon szülés van az anyukáknak nem kell amiatt aggódniuk, hogy találnak-e orvost aki segít nekik, és hogy nem fognak velük bűnözőként bánni. Az ilyen országokban jobbak az adatok.

roomann said...

A lényeg szerintem az együttműködés és nem az ellenségeskedés. De ez nekünk magyaroknak mindig is nehezen ment...