Tuesday, December 14, 2010

Hogyan segíthetünk?

Sajnos még mindig nagyon kevesen gondolják úgy, hogy bármit is tenniük kéne az ügyben, hogy a születés körülményei megfelelően szabályozva legyenek, hogy Geréb Ágnessel szemben jogszerűen járjanak el, hogy a nők háborítatlanul szülhessek stb. Azt mondják: "van más sokkal égetőbb probléma" vagy "mi közöm nekem ehhez az egészhez" vagy "én úgy sem tehetek semmit" és még lehetne folytatni a sort. Elképzelhető, hogy vannak még nagyobb problémák, bár ez mindig viszonylagos. Tulajdonképp, ha már a szülés körül sincsenek rendben a dolgok, ha már a kezdés is rossz, akkor mi alapján lehet bízni abban, hogy jó lesz a folytatás, hisz a többi "szinten" is ugyanez "a majd mi megmondjuk, majd mi tudjuk, hogy neked mi a jó" fogadja az embert, legyen szó iskoláról, hivatalokról, munkahelyekről, politikáról, bármiről. Én ezért gondolom, hogy ez az egyik legfontosabb probléma, legalábbis egy olyan országban, ahol az emberek túlnyomó többségének feje felett fedél van és van mit ennie.

Amúgy meg sokféle módon segíthet bárki. Én legutóbb elküldtem például néhány tucat szülész orvosnak Fedlmár András véleményét. Egy írt vissza, de már ez is valami...

Íme a freegereb.org-on Geréb Ágnes lányának elképzelése arról, hogyan is segíthet egy átlagember, jelen esetben édesanyja szabadon bocsájtásában:

"Kérlek, válaszd ki a Hozzád legközelebb állót, ha úgy érzed támogatni szeretnéd hogy Édesanyám kikerüljön a börtönből.

1. Gondolkozz el a helyzeten, és beszélj róla a környezetedben élő emberekkel. Tegyétek föl magatoknak a következő kérdéseket:

- Elképzelhető-e Magyarországon, hogy egy tragikus lefolyású kórházi esemény után az orvost rendőrök bilincsbe verik és elhurcolják?
- Ha egy nő 10 000 szülést kísért végig, vajon van-e tapasztalata?
- Ha egy orvos tizenpár évet lehúz egy magyar kórházban mint szülész-nőgyógyász, hetente három este ő az egyetlen ügyeletes orvos az osztályon, vajon meg tudja-e ítélni a kórházi körülmények előnyeit és hátrányait?
- Ha egy anya négy gyermeknek ad életet, tudja-e vajon milyen a szülés belülről?
- Ha egy orvos egész életében halálosan komolyan vette a Hippokratészi Esküt, vajon fog-e gondolkodni azon, segíteni próbáljon-e, ha szükség van rá?

2. Kövesd az eseményeket a Szülés.hu-n, a Freegereb.org-on, és a Facebookon a Szabad Születésért csoportban, iratkozz fel hírlevelünkre.

3. Írd alá a Petíciót.

4. Küldj postai levelet: keresd meg levélben a lakhelyed szerinti kerületi polgármestert, illetve a város főpolgármesterét, és kérd tőle hogy tegyen valamit az ügyben. Küldhetsz levelet egyéb címzetteknek is, péládul a miniszterelnöknek, stb.

5. Ha lehetőségeid engedik, küldhetsz pénzt is nekünk: nagyon sok költségünk van, minden apró segítség jól jön. Az adományokat a következő számlaszámra várjuk:

Születésház Egyesület CIB Bank 10700567-65588927-52000001
swift: CIB HHUHB
Iban: HU54-1070-0567-6558-8927-5200-0001
CIB Bank Zrt. Blaha Fiók
1073 Budapest, Erzsébet krt. 2.

Kérlek írjátok be az utalás kommentjébe, hogy "freegereb.org".

6. Helyezd el a Free Geréb Ágnes! mondatot bárhol, bármilyen formában (de úgy, hogy ne zavarja a környezetében élőket, stb.)

7. Ha egyetértesz velünk, van kedved / időd, akkor gyere el a demonstrációkra.

8. Illeszd be honlapodba, blogodba, portálodra a free gereb számlálót! Technikai információk itt

0 megjegyzés: