Sunday, January 23, 2011

Cost Filmajánló - The Portuguese Nun

"ezennel kijelentem, hogy jó film nincsen, csak tiszta film létezik. hiszen ki mondja meg, hogy egy film jó e, vagy egyáltalán, mitől jó?
a jó nem foglalja feltétlenül magában a tisztaságot (hiszen baszni jó?), viszont a tisztaság magában foglalja a jóságot."
részlet az "Egy anonim fókuszpuller jegyzetei"-ből

van még filmművészet, ma láttam!




most ott vagyunk a forrásnál.
nem ott (Liszabonban), ahol Wim Wenders barangolt turistaként,



nem ott, ahol Lynch lebbenti a misztikus fátylat,



és nem is ott, ahol Jim Jarmusch kereste a szenvedélyt (az életszenvedélyt), hanem most közvetlenül kapjuk, elsőkézből (nem így közvetetten amerikai vagy német szemüvegen át). igazi portugál...és egyetemes, mint Reygadas (mexikói).

"újra rá kellett jönnöm, hogy nem jó filmeket kell tudnunk csinálni, hanem tudnunk kell tisztának lenni. a film legyen eszköze és célja az öntisztulásunknak."


2 megjegyzés:

Dévényi Anna said...

Kíváncsivá tettél. Remélem hozzájutok valahol.
Karácsonyra kaptam egy kedves ismerőstől ezt a filmet: Pavel Lungin: A sziget (Osztrov). Fogalmam sincs, mit értesz "tiszta" alatt, de
szerintem ez is az, öntisztulás mindenesetre van benne, bőven.

Renato Csatich said...

koszi majd, rakeresek az orosz filmre.
nem tudom, vannak filmek, amikbol inni lehet, de frankon tiszta forras vizet.
amikor ilyen filmeket nezek, kozben azt erzem, hogy erore kapok, hogy a filmbol lelegzem. ha veletlenul lekapcsolnak a vetitot vagy fel a villanyokat es azt mondanak, hogy be kell fejezzuk a vetitest technikai okok miatt, akkor az olyan lenne, mintha az inkubatort kapcsolnak ki az ujszulottnek, vagy a vastudejet valakinek, vagy barmi ilyesmi.
az effajta elmenyemrol posztoltam az Another Year kapcsan is.
ez az "ige", nem tudok ra mast mondani.
ez olyan mint Tarkovszkij vagy Reygadas filmjei nelkul elni. egyszeruen nem lehet. ha ok nem lennenek, sokkal kevesebbet latnank magunbol vagy a vilagbol. ok hordozzak (hordoztak) a mecsest es meg rajtuk kivul kevesen.
a szellemi energia, az tiszta. latni a vilagot a maga tisztasagaban, ezt csakis tiszta szemmel ill. szellemmel lehet.