Monday, January 24, 2011

John Taylor Gatto - Miért nem oktatnak az iskolák?

... a tanítás és az iskolák egyre jelentéktelenebbé válnak a bolygó nagy vállalkozásai számára. Senki sem hiszi már el, hogy a tudósokat természettudományi órákon képzik, vagy hogy a politikusokat állampolgári ismeretek órákon képzik, vagy hogy a költőket angolórákon képzik. Az igazság az, hogy az iskolák valójában csak engedelmességet tanítanak.(1990) a teljes szöveg

további szövegek a szerzőtől
Az iskola ellen - Arról, hogy hogyan és miért nyomorítja meg a gyerekeinket a közoktatás
Az amerikai oktatás rejtett története (2000) – előszó
Kinek hihetünk?

3 megjegyzés:

Renato Csatich said...

az iskolákat csak azért tartanám meg, mert ott legalább találkoznak az emberek. egy gócpont.
az más kérdés, hogy ikolákra nem a gyerekeknek van szüksége, hanem a felnőtteknek és nem azért, mert ők hülyék, hanem mert nekik sokkal fontosabb a szellemi mozgás és bármilyen érdeklődés felkeltése (ill. a már meglévők elmélyítése) mint egy gyereknek, akinél ez eleve adott.
egy gyereknél jobban senki nem tudja, hogy neki mi a jó. a szülői ill. iskolai feladat pedig nem más mint a tapasztalatok átadása, ami nem száraz tudást jelent. hanem például: "Pistike, ha sárga csillagot ragasztok rád, és azt mondom neked, hogy te büdös zsidó vagy, akkor te el fogod magad szégyelni. na látod, ez nagyon nagyon csúnya dolog lenne, ilyet nem szabad csinálni" stb.

Dévényi Anna said...

A cikk (vagy beszéd) zseniális, a kiemelés viszont félrevezető. Ne az iskolákon verjük el a port azért mert szarban vagyunk, hiszen az iskolák is szarban vannak. Hogyan újuljon meg az oktatás, ha a társadalom és a hatalom nem igényli/engedi? Mondj egy tippet és élharcos leszek! Akkor is, ha ez az iskolák felszámolásával jár.

roomann said...

a társadalom nem ismeri az alternatívákat, ha ismeri akkor meg aszondja (legalábbis a többség), hogy ez csak úri hóbort, meg kell azt a gyereket nevelni, hiszen velem is ezt csinálták, akkor az jól is van, így kell ennek lenni, pedig közben elválik a férjétől, feleségétől, nem találja a helyét, utálja a munkáját, mert egész életében valami olyat erőltettek rá amit nem is akart igazán, és közben nem is gondol arra, hogy abban, hogy ez történik vele, lehet hogy benne van a neveltetése is, és a rendszer szépen újratermeli magát.

ha tényleg tenni akarsz a tippeim a következők:
1. beszélj másokkal, hátha más is hasonlóan vélekedik mint te
2. informáld a környezeted arról, hogy milyen alternatív lehetőségek vannak és te miért tartod ezt jónak
3. vegyél részt olyan fórumokon, amik a témáról szólnak
4. informálódj a témával kapcsolatban
5. írj blogokba, egyéb netes fórumokra, vitázz, érvelj, hasonlíts össze
6. írj levelet Hoffmann Rózsának, Pokorninak vagy akárkinek, aki ebben az országban oktatással foglalkozik

hidd el meglesz az eredménye és még az iskolákat sem kell felszámolni.

nem hiszem, hogy a társadalom nem igényli, csak nem kommunikálja.