Friday, January 21, 2011

Radio Costumes - Filmajánló - The September Issue



miről álmodik a lány? persze arra is számítottam, hogy akkor most majd jól megtudom, mi is zajlik a színfalak mögött, ó áldott naivitás...

The September Issue már nem olyan friss, egy 2009-ben bemutatott és 2007-ben készült dokumentumfilm, ami a Vouge (a világ vezető divatmaganzinjának) szeptemberi számának készítéséről szól. Mint azt az egyik szereplő mondja, a szeptember a divatvilágában olyan, mint az évben a január, minden új kezdete.

nem nagyon néztem utána a filmnek, éppencsakhogy, de úgy harangozták be, hogy legfőképpen az amerikai Vouge félelmetes jégkirálynője, Anna Wintour körül bonyolódik majd a történet, és valóban, vele indul a film, aztán jönnek a képek, két snitt igazi lúdbőrös borzongás: a Vouge kiegészítő raktára (igazi leányálom, képzeljetek el egy helyet véget nem érő polcokkal, ahol a legmenőbb tervezők cipői, táskái stb sorakoznak), de a orzongásnak vége és aztán csak egy egyenes mederben komótosan hömpölygő doksi pereg a szemünk előtt, én meg csak várom a csodát, de nincsen életszaga semminek.
ez mégiscsak a Vouge...gondosan cenzúrázott, éles szemmel fotosoppolt képet hagy csak mutatni magáról.
még a végére beigazított enyhe dráma helyzet is csak olyan langyos, hogy mi? nincsen elég fotó erről a témáról? nem az nem lehet. és tényleg nem, még a szereplők, a Vouge munkatársai sem veszik komolyan, hogy bármi is balul üthet ki, ez mégiscsak a Vouge.

végül mégis történt valami, legalábbis a számomra, lassan adagolva, már a kezdő snittektől, Anna Wintour mellett feltűnik egy másik nő, hatalmas fehér homlokkal és hosszú vörös hajjal, kiderül, hogy ő a művészeti vezető, Grace Coddington. Aztán elkezd beszélni ő is. Látjuk különböző szitukban, ahogy válogatja a fotózni valót, ahogy kigondol egy koncepciót, egy-egy mondat a fotósnak, vagy a modellnek és kezd összeállni a kép.

Végül Grace Coddington kapja a film nagy pillanatát is, az egyik témához tök új fotókat kell készíteni az utolsó pillanatban, mert Anna végül elégedetlen volt az első verzióval. modellek, fotós, háttér és dokufilm stábja készül és akkor Grace ránéz az operatőrre: -Tudsz ugrani egyet?


ez sem igazi, de emlékeztet valamire, egy pillanatra elhiszem neki, és ez elég.

szóval, végülis, Grace Coddington miatt örülök, hogy láttam ezt a filmet.

még néhány kép a szeptemberi számból:







és a trailer:


Ide meg a többit.

0 megjegyzés: