Tuesday, March 29, 2011

Tarr Béla: Mindent Orbánról


"Tarr Béla legújabb kijelentése szerint mégsem lép vissza filmes pályájának csúcsán, adta hírül az origo. A rendező korábbi politikai nyilatkozataira reagálva a magyar kormány ellehetetleníteni kívánta Tarr Béla helyzetét a magyar filmiparban. "Mindezek után kedvet kaptam újra, hogy filmet készítsek. Már csak röhögni tudok, és a szükséges pénzt is megszerzem a következő filmemhez."
Tarr Pedro Almodovar Mindent Anyámról című filmje nyomán kívánja politikai nézeteit elmondani a több mint 3 órás opuszban, melynek címe: Mindent Orbánról."

index.hu


"Tarr Béla a Berlinare óta szinte keresztűzben érezheti magát elhíresült mondatával, miszerint
"Ez a kormány éppen most változtatja meg az alkotmányt, és húsz évnyi hivatali időre rendezkedik be. A kormánynak kell mennie, nem nekem."
cikk az esetről az ÉS-ben
A zsűri nagydíját elnyerő Torinói ló esztétikai ill. filmművészeti értékeiért való lelkendező öröm sajnos gyengülni látszik abban a politikai viharban, amely a szemünk előtt zajlik itt, a középkori Magyarországon.
Miután Tarr kijelentette, hogy nem indul a május filmszemlén, Orbán Viktor hihetetlen bravúrral előlépett, mint aki csak erre a pillanatra várt és közölte:

"Talán jobb is, ha olyan művész emberek, mint Tarr Béla saját belátásából marad távól mindenféle közéleti megnyílvánulástól, beleértve filmjeinek promótálását is. Az a hang, ahogyan már a Sátántangóban is megszólalt, egyszerűen csak zűrzavart szül, az embert kétkedésre készteti, a szavakat kiforgatja és bizonytalanságban hagy afelől, hogy mire is hivatott ez az ország, avagy egy erőteljes politikai vezetés. Hát csodálkozunk kérem, hogy itt tartunk? Addig, amíg ilyen emberek dolgoznak a kultúra bármely területén, addig látható, tapasztalható, rohamos fejlődésre ne is számítsunk!" Népszabadság

Kulturális miniszter ugyanitt:
"Mivel, hogy a Torinói ló nemzetközi sikere után rendkivűl megnőtt az érdeklődés a Sátántagó iránt (New York, London, Paris kapva kap az újraforgalmazás lehetőségéért), nem engedhetjük meg, hogy egyes jelenetek benne legyenek a filmben. És a továbbiakban óvakodunk támogatni minden olyan filmet, amelyik etikátlanul, cinikusan, egyszerűen szólva közröhelyt csinál a mai magyar politikából."

ez hihetetlen! cenzúrázni akarják a Sátántangót! persze Tarr erre így reagál: "Úgy látszik, hogy nem hallottak még a szerzői jogokról. De nem fogok petíció után rohangálni." index

a magyar kormány ingerküszöbét átlépő jelenetek itt a Radio Coston.

a film allegórikus, tehát minden, amit hallunk allegórikusan értendő. hogy mi is az az allegória? nézzük meg a wikipédiában:

Az allegória egy görög eredetű szó (αλλος = allosz, „más”, αγορευειν = agoreüein, „nyilvánosság számára beszélni”), képletes beszédet, hasonlításon alapuló gondolkodásmódot jelent. Azaz egy elvont fogalmat képszerűen, vagy egy önmagában láthatatlan elképzelést vagy elképzeléseket egy látható képben jelenít meg; egy elvont valóságot érzékelhetővé tesz. Legtöbbször az olyan művészi kifejezésmódot értjük alatta, amikor az elénk állított ábrázolás, jelenet vagy cselekvő és beszélő személyek mögött valami más jelentést is kell gondolnunk. Ez a másik jelentés az allegorikus vagy átvitt értelem. Az allegória nem azonos a jelképpel, de attól nem mindig választható el világosan. Gyakran időszerű kapcsolata van világnézeti, társadalmi vagy politikai folyamatokkal.

ebben a videóban vajon mit jelent a gyermek, a halott kislány? azt, hogy mi emberek bűnösök vagyunk, hogy a társadalmunk szemétre való társadalom, hogy a dolgok nem úgy mennek, ahogyan menniük kellene, ahogyan mehetnének. na erre lép be a jó politikai vezető és szólítja meg a népét. vicces, hogy a történet tényleg a szocializmusban játszódik, de ugyanúgy megfogalmazza a jelenkori helyzetet is. egy úgynevezett alapképletről van itt szó, amely túlmutat önmagán. erre mondják, hogy a történelem ismétli önmagát. de mi az, ami ismétlődik benne, ha emberek el is tünnek belőle? a butaság, ami a szükséges folyást, fennmaradást biztosítja az eljövendő korokban is.
tehát megjelenik a vezető és megszólítja a népet. és bánik a néppel, de hogyan!
ne felejtsük azt sem, hogy az igazság mögé a legkönyebb elbújni (H.B.)

kötelező tananyag társadalom ismeret, történelem, filozófia ill. magyar órán.



és minden idők legnagyobb ábrázolása a kisemmizettségnek.


ebben a jelenetben pl. nagyon jól látszik, hogy mira apellál egy jó politikus. a félelemre és a rendre való éhségre, ami mindenkiben ott lapul.





0 megjegyzés: