Monday, April 18, 2011

Hangszer Cost - Synclavier

Zappa próbálgat egy elég ritka hangszert, a Synclaviert. 75-től nyolcvan párig gyártották, tulajdonképpen egy midi-szerű kommunikációt használt a gép, feljeszthető volt és minden hangját külön lehetett programozni, 32 hang polifónia (a kilencvenes évek közepéig a 16 is extra-menőnek számított). Szóval egy igazi nagyágyút alkottak a britek, annyira nagyot, hogy az akkori félmillió dolláros árért nagyon kevesek engedhették meg, sőt, leginkább megrendelésre gyártották.



A padlásunkon van egy ilyen számítógép, mint ez mellett, egész eddig valami írógépnek gondoltam. Nem gondoltam, hogy ennyire régi cucc. Hollandban kukáztuk és rengeteget játszottunk vele gyerekkorunkban.
Egy másik videó.
Igen, ez nem szinti volt, hanem sampler. A Midi gitár előtt kész voltak a koncepcióval (amúgy a midi gitártól gyorsan elmegy az agyam...). De a rendszer, amit kitaláltak gyakorlatilag ma is működik.

Igazi Art of Noise hangok, ők is használták ezt.
Írtak csak erre zenei darabokat, mondjuk nekem ez kicsit reklámszagú.

Pat Matheny is hanszálta, hát hogyne használta volna, félmillióért? Nagy is, a hangja is béna...körbe lehet vele rakni a szobát és sok kapcsolót lehet a gitárra szerelni.

0 megjegyzés: