Wednesday, June 22, 2011

Cikkajánló

A kalózkodás érték, nem fenyegetettség (Index)
- interjú Bodó Balázzsal -


[...]

Magyarországon nem látom nyomát, hogy a feketepiacot bármilyen formában erőforrásként kezelnék. A torrentoldalak archívumok, amiket sok százezer ember tart fent azzal, hogy ingyen adja a sávszélességét, a vincsesztert, a CPU-t, és olyan filmeket, könyveket tesz elérhetővé, amiket a piacon és a közösségi ellátórendszereinkben sem lehet megtalálni.

[...]

A feketepiacot az internetes korig olyan szereplők tartották el, akik profitot láttak egy létező, de ki nem szolgált piacban. Az internettel ez némileg megváltozott, mert a feketepiacot a felhasználók hozzák létre maguknak. Az ok ugyanaz: a ki nem szolgált kereslet, az, hogy van valami, amit nem tudok beszerezni legálisan. Ha ez kurva, drog vagy fegyver, akkor a maffia fogja kiszolgálni, ha ez egy hollywoodi premierfilm, akkor ki fogjuk szolgálni egymást. Ez elég nagy váltás, mert olyan feketegazdaság épül rá, amit nem a pénz mozgat elsősorban, és emiatt nem lehet a hagyományos eszközökkel kezelni. Egy forprofit feketepiaci vállalkozót ki lehet szorítani a piacról, ha elég költségessé tesszük számára az életet, de ugyanez nem működik, ha meggyőződéses kalózról van szó. Nagyjából az a különbség, mint egy zsoldos és egy szabadságharcos között. Ez utóbbi csak egyre makacsabban áll ellen, ahogy egyre jobban zargatják.

[...]

Elhangzanak óriási összegek, hogy milyen károk érik az országot és az iparágat. Aztán rendre kiderül, hogy a szigorú törvényi fellépés nem képes megakadályozni a kalózok tevékenységét, mert csak akkor van végük, ha az őket éltre hívó piaci rés bezárul. Vagy azért, mert beengedik a kalózokat, vagy azért, mert a legális piac elkezdi kiszolgálni azokat, akik a feketepiachoz fordulnak.

[...]

Ez a megközelítés a feketepiacokat felszámolandó pestises miazmaként látja, és nem úgy tekint rájuk, mint egy javarészt a jogosultak elhibázott döntései nyomán előállt piaci probléma tünetére. Pedig a kalózkodás nem a probléma, hanem egy vagy több probléma markáns tünete. A kalózokkal szembeni büntető fellépés olyan, mintha borogatással próbálnánk agyhártyagyulladást orvosolni.

[...]


teljes cikk

1 megjegyzés:

roomann said...

A kalózok többet költenek filmekre

2011.07.20. 11:07 - Index
|
Korábbi kutatások már többször kimutatták, hogy aki rendszeresen tölt le zenét az internetről, illegális forrásból, az az átlagnál többet költ zenevásárlásra. A Gfk új kutatása most ennek a jelenségnek a létezését igazolta filmek esetében is. A felmérés azt mutatta, hogy a kalózok az átlagnál több dvd-t vásárolnak, többet járnak moziba, és ilyenkor jellemzően az átlagnál drágább jegyárat fizetnek. Az is kiderült, hogy sokszor ugyanazt a filmet vagy sorozatot veszik meg, amit előzőleg már letöltöttek, vagyis a nem legális online forrásokat egyfajta demóként, ingyenes próbaverzióként használják vásárlás előtt.

A teljes felmérést a konkrét számokkal egyelőre nem hozták nyilvánosságra, csak a fontosabb tanulságokat. A Telepolis értesülései szerint azért, mert a kutatás megrendelői számára az eredmények nem éppen pozitívak (a filmipar szereti a kalózokat egyértelmű gonoszként beállítani, akik tönkreteszik az üzletüket), ezért inkább elhallgatják a megrendelt felmérés eredményeit.