Friday, June 24, 2011

Radio Costumes - A bosszú szolgái

már régóta szerettem volna megosztani veletek ezt a kis részletet


"A babenhauseni kastélyban van a Fugger-Museum, ebben pedig - a textiltörténészek számára ritka csemege - egy 1461-ben szőtt barhendvég darabja, melyen a kiváló család hírnevére árnyékot vető felirat olvasható:
"Ez a szövet Fugger Konrádé volt" - szól a lapidáris megállapítás - "és 75 fonallal kevesebbet vetett és dolgozott fel a kelleténél."

A dokumentum a városi tanács minőségellenőrzési tevékenységének ékes bizonyítéka.
A városok a céhes iparosok termékeinek felügyeletét többnyire fenntartották maguknak. Olykor példátlan brutalitással torolták meg a csaló kézművesek visszaéléseit; a kölni tanács 1433-ban máglyán égetett el egy takácsot, aki ólombélyeget hamisított,Ypern városa hasonló vétségért 7 év száműzetést rendelt el.
Amikor Colbert egységesítette a posztó minőségének felügyeletét, a manufaktúrák által kibocsátott termékek ellenőrzése is rendőri feladattá vált. A francia posztóminőség e korszakban vitathatatlan felsőbbrendűsége ugyanis nagyrészt annak a
kíméletlenségnek volt köszönhető, mellyel a rendőrség és a szakfelügyelők az ellenőrzést lefolytatták.
A legilletékesebb Roland de la Platiére (1734-1793), kiváló szakíró utóbbiakat "ministres de la vengeance"-nak (a bosszú szolgái) nevezi, és elmondja, hogy egyetlen vizsgálatkor is sokszor 100 bála szövetet téptek szét, tűztek pellengérre vagy égettek el.
Colbert 1670-beli egyik rendelete ugyanis előírja, hogy a hibás végeket 9 láb magas pellengérre kell akasztani, utána nyilvánosan széttépni vagy elégetni.
A kétszer visszaeső bűnös maga is pellengérre került."

1 megjegyzés:

Mityo said...

nagyon szép és példaértékű történet