Friday, February 10, 2012

Mikor lesz már ennek vége?

Geréb Ágnes fellebbezését követően "A Fővárosi Ítélőtábla pénteken súlyosbította a Fővárosi Bíróság ítéletét Geréb Ágnes ügyében. Öt év helyett tíz évre tiltották el a szülész-nőgyógyászi, valamint szülésznői tevékenység gyakorlásától, és a két év letöltendő fogházbüntetést is helyben hagyták, de egy év után nem szabadulhat feltételesen. Ráadásul még több mint másfél millió forintos bűnügyi költséget is ki kell fizetnie.

Az ítélet jogerős, nem lehet fellebbezni ellene." (forrás)

Azt továbbra sem tudom eldönteni, hogy Geréb Ágnes - orvosi szempontból - követett-e el hibát vagy sem. Ez nemis az én feladatom. De továbbra is bosszant a kettős mérce (míg a kórházi műhibaperek vádlottai, többnyire felmentésre kerülnek, Gerébet elítélik, csak azért mert nem közülük való. Legalábbis kivülről ez látszik. De oké, legyen, ha bűnt követett el ítéljék el. Ítéljék el úgy is, hogy a többi orvos aki hibázott, szabadlábon maradt. De úgy tűnik a haláleset és a maradandó károsodás okozása csak ürügy. Így az sem érdekes, hogy a folyamatos támadások, fenyegetések és megaláztatások között dolgozó Geréb Ágnes kórházon belül és kívül eredményesebbnek bizonyult kollégáinál. Biztosan ez is zavarta őket. Ez is politika, de szerencsére nem pártpolitika, de legalábbis úgy tűnik hogy nem az. Nem jobb oldal bal oldal kérdés. Más szempontok szerint rendeződnek a csomópontok. De ez is hatalmi játék az fix. Csinálnak egy törvényt, ami elméletben engedi az otthonszülésnél való közreműködést az orvosoknak is, a gyakorlatban azonban szinte kivitelezhetetlen a törvény betartása, az egyetlen ember aki hajlandó lenne még így is belevágni 10 évig ki van vonva a forgalomból. Jelenleg 60 éves.

Azt hiszem mindenki számára, aki egy kicsit jobban utánajárt annak, hogy mi is ez a Geréb-ügy, ki is ez a Geréb Ágnes, nyilvánvaló (és ez független attól, hogy hibázott-e Geréb Ágnes vagy sem), hogy a sokezeréve már ismert történet köszön vissza, Szókratész méregpoharától, Semmelweis szélmalomharcáig, de sok mindenki mást is meg lehetne említeni. Maximum Gerébre kevesebben fognak emlékezni, mivel amiért küzd az másutt régóta bevett gyakorlat, nem csak a kórházakon kívül, hanem a kórházakban is.

Nem csak azt érdemes megnézni, hogy Angliában, Amerikában vagy éppen Spanyolországban hogyan szülnek otthon a nők, hanem azt is, hogy hogyan szülnek a kórházakban (és most nem az gazdasági tényezőkből fakadó különbségekre gondolok elsősorban). Az orvos nincs is jelen a szülésnél csak ha szükség van rá akkor hívják be. A legtöbb esetben már másnap haza is küldik az anyákat, hiszen nem betegek, mit is keresnének még a kórházban. Szigetváron ahol kislányunk született az orvos rábízta azokra a szülés levezetését, akik nála jobban értenek hozzá.

Van egy alapos cikk melynek szerzője személyes véleménye mellett számos érvet sorol fel, azt is megemlíti, hogy az egyik esetben szerinte is orvosi műhiba történt (és nem a "nyakkitörős" esetről van szó).

Megdöbbent és felháborít az ítélet. Pedig semmi meglepő nincs benne.
Ez csak a szokásos történet.



2 megjegyzés:

roomann said...

Az Igazságot Geréb Ágnesnek Mozgalom és a TASZ megdöbbenve fogadta a másodfokú ítéletet. Álláspontunk továbbra is az, hogy a tárgyaláson a bábák nem kaptak lehetőséget az érdemi védekezésre. Habár nemzetközi szaktekintélyek sora, köztük az Egészségügyi Világszervezet (WHO) volt igazgatója igazolták, hogy a magyar bábák nem hibáztak, a bíróság nem vette figyelembe véleményüket, és elutasította tanúként való meghallgatásukat is.

A bíróság kettős mércét alkalmaz: eltérően ítéli meg a kórházi és az intézeten kívüli szülést. Míg a kórházi orvosok csak a legritkább esetben kerülnek büntetőbíróság elé, és perük többnyire felmentéssel zárul, a bábák ellen szülési komplikáció esetén rögtön eljárás indul.

Más országokban a bábák ügyeiben főként szülészekből, bábákból álló szakmai testület vizsgálódik és ítélkezik, nálunk kizárólag kórházi orvosok adnak véleményt, akik nem rendelkeznek semmilyen tapasztalattal az otthon szülés terén.

„Geréb Ágnesnek nem a börtönben a helye. Ő azért küzdött, hogy az anyák szabadon dönthessenek arról, hogy intézetben vagy intézeten kívül hozzák-e világra gyermeküket” – fogalmazott Pelle Andrea, a TASZ jogsegélyszolgálatának vezetője, Geréb Ágnes jogi képviselője.

A TASZ és a Mozgalom bízik abban, hogy a köztársasági elnök pozitívan bírálja el a Geréb Ágnes ügyében benyújtani kívánt kegyelmi kérvényt, és véget vet a bábák üldözésének.

roomann said...

Szókratész védőbeszéde
http://mek.niif.hu/00400/00460/00460.htm