Thursday, March 8, 2012

A filozófusok



6 megjegyzés:

Renato Csatich said...

Ezek a formulák ismétlődnek csak. Vajon hogyan fékezhetjük meg az ismétlődést? Ha felismerjük, mi az ami ismétlődik. Ezért tartom elég nagy ostobaságnak azt a Fussler idézetet is, mert a mechanikus ismétlődésnek készíti elő az oltárt, ami alapjában véve életellenes, de igazából csak infantilis. Apepe kommenthe azért jó mert rávilágít arra, hogy a mikroszkóp (a tekintet mibenléte, a mikroszkópikus szemlélet maga) az ami mechanikussá teszi az életet. Nem pedig fordítva: az élet mechanikus, aminek itt a bizonyítéka, tessék csak megnézni!

"Gazdagsàg, testvériség, egyenlőség - sebeinket így nevezzük. Ami a polgári igazságtalanságban az èlet elviselhetetlensége, azt a szocializmus ki akarja küszöbölni (annak kiküszöbölésére vállalkozott), de ugyanazt csinálja tovább, csak egy fokkal korruptabban, és fenntartja (erőszakkal, cenzúrával stb.) azt a véleményt, hogy az összes kérdést megoldotta, és most már csalafinta (polgáriba ragadt) individuumok ellenzik a szabad haladást, mert [úgymond] a kizsákmányolás, erőszak, hazugság eltünt, és szabad az út a haladás felé. Sose volt nagyobb kizsákmányolás, hazugság, erőszak. (Az igazság foka: nem szabad beszélni arról, ami van.)"

Hamvas Béla: Naplók (1966)

roomann said...

aPepe ugyanazt ismétli, amit Flusser mond

Hamvas meg jön a megszokott közhelyeivel

Renato Csatich said...

Apepe kommentje ismetles, nem azt mondom, hogy nem az, hanem azt, hogy tok jo mert ravilagit valamire. A szemleletre.
Hamvas kozhelye ugyanerrol a sziturol most is kozhely. Ezert tettem be. Ez a koz-hely.

md said...

engem inkább a kisfilmek pátosza zavar, ez a beethovenes, EU himnuszos giccs. ez gáz. pláne a végén az a kórus. amikor zenét kevernek valami Üzenet alá, akkor az nekem elkezd gyanússá válni. hiába értek egyet velük, de mégis eltávolít tőlük. a marsok jutnak eszembe erről, az is pont ilyen, ahogy az embereket meneteltették a lövészárkok felé. szóval nekem zene nélkül "élvezetesebb" lenne.

md said...

sokkal nagyobb a gond amúgy, a Millás alternatív elnökválasztás tökéletesen rávilágított erre. a demokrácia élharcosai széles összefogást hirdetve a legtöbb szavazatot kapót kigolyózták egy fogoly-dilemmás játékelméletes értelmetlenséggel. tulképp választási csalással. mert nekik ez "vállalhatatlan" volt stb. mindegyis. ebből következik,hoyg van egy belső mag itt is, akik a döntéseket hozzák. vagyis az iylen össznépi demokráciák gellert kaptak. tökéletes önlejárató performanszt láthattunk. szóval ilyen mélyen rohadt az egész. és ez elég siralmas. majdhogynem reménytelen.

roomann said...

engem a fehér háttér is idegesít, legutóbb a Fidesz választási kampányában használták, még az is lehet, hogy ugyanaz a "cég" nyomja ezt is :)

azért rakom be ezeket a videókat, mert tehetetlenül ülök itthon s nézem ahogy egyenként, módszeresen, pofátlanul mindent lerombolnak, a nénik, a bácsik, a férfiak a kocsmában, az asszonyok a zöldégesnél, csak mondják amit az elmúlt húsz vagy ki tudja hány ezer évben ismételnek, hogy hát milyen nehéz az élet és hogy ezek se jobbak, és mi lesz a nyugdíjjal, drágák a gyógyszerek, megy a hőbölgés, az elégedetlenkedés szakadatlan, de tenni senki nem akar semmit, állambácsi ha mostohán is bánt, bánik velünk, de mégiscsak levette a legnagyobb terhet a vállunkról, a felelősség terhét. ebben szocializálódtam, nincs változás a reakciókban, mindig ugyanaz. a höbölgök is, ha kell újra beállnak a sorba hajbókolva az uraknak.

az ország nagyobbik része ma is úgy gondolja, hogy ez nem az ő története, ő nem tehet semmit, rajta nem múlik semmi, ő csak elszevedi, leissza magát, kidühöngi magát, összeveri a családját, azt jól is van így.

a milla kapcsán az zavart amikor láthatóvá kezdett válni, hogy ez az alternatív köztársasági elnök próbálkozás nem igazán jött be (kevesen nézték meg a videókat, még kevesebben szavaztak, nem érdekelt senkit ez az egész, nem is igazán értették, értettük miért is pont erre van szükség) ennek ellenére megpróbálták úgy kommunikálni, hogy mennyire fasza ez az egész, nem merték, akarták bevállalni a buktát, és hát ez nagyon ismerős már.

igen "a helyzet reménytelen, de nem komoly"