Sunday, January 20, 2013

Techni Cost

Miközben én a super 8-as filmet próbálom a mai szociális-társadalmi helyzetbe helyére tenni, a világ elrohan mellettem (és ez így vagy jól) - s alig veszem észre, hogy valamiért megszeretem.
Egy igazán kedves példa az amatőrmozgalmak feléledése, természetesen a teljes viszonyunk megváltozott a filmmel vagy a fotóval, alkalmazottabb lett, mint valaha volt és talán ennél már nem is lehet alkalmazottabb (persze nem nézem le a világot, lehet még!).
Vagy a világ természetes rendje, lüktetése hozza ezt a szerethetőséget, vagy a saját bio és metaritmusom.
De itt vannak pl. a DSLR operatőrök.
Hiszen a szakmát ismerni ma gyakorlatilag semmibe sem kerül, értem ezalatt, hogy tudásba sem és ezzel a legkevésbé sem kívánom lenézni - hiszen lélegezni mekkora tudás kell?
Mégis, még ha elterjedt is lett és a régimódi filmrajongók könnyet csepegtetnek, azért csak rétegérdeklődés tárgya marad és lássuk be, ez is így van jól. Amit a mai világban a DSLRek köré ...képzelnek?... ...ágyaznak?... nem tudok jó szót találni, na várjunk csak (és itt meditálok egy percet) tehát amivé ezt az eszközt élesztjük, az számomra az amatőrség lényegét jelenti, hogy megfoghatóvá válik egy szellem, hogy: ??? megtestesül ???. Hogy a szépen rögzített mozgókép már nem kétszáz kilós keményfém kofferben érkezik, hanem mint a levegő, belélegzed és a tiéd.
Az amatőrség másik velejárója az ún. kisipariság. Az amatőrök kis felvevőközönség, nem szükséges és nem is lehet hatalmas gyártósorokat indítani a kiszolgálásukra. Kis szériaszámban azonban rengeteg ötletet, precizitást: törődést képesek egy egy szerkezetbe integrálni.
Itt ez a kis videó. Ez egy - mondjuk úgy - termékcsalád. Hónapokkal ezelőtt kiakadtam és ezek létjogosultságát igyekeztem káromlásokkal vegyítve (üzenő)falra hányni. Pedig milyen derűs dolog ezt a túlspirázott ötlethalmazt látni (ráadásul arra gondolni, hogy milyen lesz egy ilyen eszköz akkor, mikor a világ már továbbrobog, s lelkes világ után maradt értékeket gyűjtő régiségmániások, technokraták, ötletkraták megtalálják egy huszonegyedik századi bolhapiac banánosládájában.)
Na, de sok a duma, jöjjön a reklám az eszköznek:

Ó és ez csak egy alig érezhető része ennek a levegőnek, aminek egyre optimistább az állaga.

0 megjegyzés: