Wednesday, May 29, 2013

Facebook ellenes effekt

a multkor otthagytam a Facebookot mert olyan videot lattam, amitol kikeszultem: Nigeriaban vmi faluban utlegeltek oregasszonyokat (boszorkanyoknak titulaltak oket), bele egy nagy godorbe, rugdaltak oket stb., aztan meg oriasi szaraz gallyakat dobtak rajuk majd felgyujtottak oket elve, mikozben a falu nagyja nezte az egesz akciot mint valami cirkuszban, gyerekekkel karoltve. a video a facebookra volt feltoltve. egy afrikai kulturprogram kapcsan csak bongeszgedtem, meg klikkelgettem, aztan ezt lattam 2 percben (le voltam dermedve, foleg azert mert ez nagyon friss video volt, jo minosegu). tobb szaz like, tobb ezer komment (sopankodo emberektol altalaban). amikor jelentettem, hogy ez egy szamomra nem kivant video az oldalon, akkor azt az uzenetet kaptam, hogy koszonjuk a jelentest de a video nem serti az o politikajukat. na ekkor elkuldtem oket a kurva anyjukba (sok fuck-ot hasznaltam) es leleptem.

nem azzal volt a bajom, hogy ez egy eroszakos video, hanem azzal, hogy en ilyenkbe nem akarok belefutni veletlenul sem a facebookon. mert aki ilyenre kivancsi, az keressen maganak egy masik oldalt, ami nem ennyire publikus. tobb cikket olvastam ezzel kapcsolatban. ami a leginkabb megmaradt, az az, hogy hosszutavu psziches karokat okozhat az ilyen videok megnezese (termeszetesen kiskoruakrol van szo). es hat jah, ha en kibuktam, akkor nem hiszem, hogy egy gyerek, aki ilyen konnyeden raklikkelhet ilyen videora, az jobban erezne magat.
es ez persze csak egy video a sok kozul. most inkabb nem sorolnam, hogy milyen jelleguek vannak meg font (altalaban nok elleni eroszakban nyilvanulnak meg).
nem hittem volna, hogy ennyire ez lesz a szorakozasa az embereknek, de hat ez van. es persze itt az a filozofia van a hatterben, hogy hat ez van a vilagban, nem kell elole elbujni. es hogy szolasszabadsag van. ez szerintem a legfrissebb moralis kerdes napjainkban.
a negativ, eroszakos videokkal az a baj, hogy utnek es sokkolnak, de hat valakiknek ez kell, hogy valami "elvezetest" lassanak, aminek meg van hatasa rajuk. nem hiszem, hogy a vilag mas volt regen es most. de az, hogy ennek nincsen kerete (legalabb egy uzenet megjelenne, hogy keszulj fel, mert ez egy eroszakos video stb.), engem ez az, ami a leginkabb elszomorit, meg az, hogy egyaltalan, minek ezt megengedni. mint ahogy pornot sem a facebookon akarok nezni, hanem megyek es elevezek masik oldalakra.

itt egy cikk.

1 megjegyzés:

seko said...

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Lz6l1hduTLA#!