Sunday, August 17, 2008

Casshern (2004) - japán sci-fi



megnéztem a Casshern-t. az első félórában szoknom kellett a nyelvezetet, meg a csalódásomat kellett legyőzzem a 3D-s színfalak miatt, de szépen lassan átjött, hogy végre látok egy igazi képregényt filmen. ez az érzés (képregényfíling) még a Sin City-nél sem működött nekem, hiába beszélünk direktben képregényadaptációról.
mégiscsak a japánok, na. és úgy látszik, a vágások...a videóklippes szemlélet, ez okozza a képregény-hatást; az igazi képregény számomra dinamikus. a Sin City-ben is persze van dinamika, de hol van az a pörgés, amit ezek a japcsik diktálnak? .)
http://www.imdb.com/title/tt0405821/

Casshern

"A 21. század vége felé járunk. Az Európa és a keleti szövetségesek között 50 éve dúló pusztító háború a keletiek gyõzelmével végzõdik, s új szövetség jön létre Eurázsia néven. A béke azonban nem örömteli, mivel a háború során bevetett biológiai- és atomfegyverekkel teljesen szétrombolták a bolygót. Az emberek elcsigázottak és kiégettek: közel a végsõ pusztulás. Az egyetlen remény a túlélésre egy genetikával kísérletezõ tudós kezében van, aki úttörõ gyógymódot fejleszt ki az emberiség megmentésére. De a kísérlet balul sikerül, s egy mutáns android faj szabadul el a Földön, amellyel a maréknyi túlélõ tehetetlennek bizonyul: csak egyvalaki rendelkezik elég erõvel, hogy háborút vezessen a robotok ellen, a tudós halott fia, aki a hõs Cassernként reinkarnálódik.

A Casshern-t számos országban a 2004-es év legjobb sci-fijének nevezték. Látványvilágát a legtöbb kritikus a Mátrixéhoz hasonlította, Amerikában a Wachowski-testvérek filmjének japán változataként tartják számon. A film egy anime-sorozat alapján készült, amelyrõl sokáig úgy vélekedtek, hogy lehetetlen vászonra álmodni, azonban egy tehetséges fiatal kliprendezõnek hála végül sikerült óriási költségvetésbõl elkészíteni minden idõk egyik legjobb japán sci-fijét.

A Casshern november 15-én fogja meglátni a napvilágot duplalemezes kiadvány formájában. A Black Mirror által forgalomba hozott produkció ára 3.990 forint lesz. Az elsõ lemezen a film lesz eredeti (1.85:1) képaránnyal, 5.1-es és dts magyar, 5.1-es és dts japán hanggal, valamint magyar felirattal. A második korongon pedig a következõ extrák segítségével tudhatunk meg egysmást a film hátterérõl:
Így készült a film (45 perc) – magyar felirattal
Törölt és bõvített jelenetek (30 perc) – magyar felirattal
Interjúk a szereplõkkel (33 perc) – magyar felirattal
Extrafilm a rendezõ kommentárjával (13 perc) – magyar felirattal
Eredeti mozi elõzetesek
TV elõzetesek/reklámok" (by http://www.kepregeny.net)


0 megjegyzés: