Sunday, August 24, 2008

Mind meghalunk!!!

Három évtizeddel a koncepció megszületését követően, 15 év konstrukciós munka és több éves csúszás után szeptember 10-én végre elfordítják az LHC, a Nagy Hadronütköztető, avagy a Large Hadron Collider főkapcsolóját.



Amint működni kezd, a 10 milliárd dolláros szerkezet lesz a világ legerősebb részecskeütköztetője, hétszer nagyobb energiával zúzva össze a protonokat, mint az amerikai Tevatron gyorsító. A fizikusok egy rég áhított feltérképezetlen területre léphetnek, ami sokak szerint az ígéret földjét jelenti, mások szerint maga a pokol nyílhat meg, mindenesetre eddig még soha nem látott részecskék jelenhetnek meg, melyek akár a feje tetejére is állíthatják a természet legalapvetőbb törvényeit. Egyesek szerint az LHC kísérletei újraidézhetik az ősrobbanást, mindent elpusztító részecskéket teremthetnek, de talán még a jövő időutazóinak is támpontként szolgálhatnak, ha nagyon bele akarunk merülni a tudományos fantasztikumba.

A fizikusok többsége szerint egy ilyen rendszer által okozott kataklizma csupán a sci-fi írók képzeletében létezhet. A kritikusok azonban a fekete lyukak mellett az kísérletekből létrejövő új elméleti részecskéktől, az úgynevezett "strangeletektől" is tartanak, melyek állítólag "felfalnak" minden anyagot, amivel kapcsolatba kerülnek. Egy negatív töltésű strangelet végzetes folyamatokat indíthat be az atomok elektron-pozitron pár alkotásában, kiszakítja az atom elektronját és elnyelve a védtelenné vált nukleuszt egy különleges anyagot hoz létre, ami fokozatosan egy forró, halott masszává változtatja a Földet.

"Az elmúlt évmilliárdok alatt a természet körülbelül egymilliónyi LHC kísérletnek megfelelő ütközést generált a Földön - és a bolygó még mindig létezik" - összegez a CERN elméleti tudósai által kiadott jelentés. "Nincs semmilyen alapja az LHC által esetlegesen előállított új részecskékkel vagy anyagformákkal kapcsolatos aggályoknak" - teszik hozzá.



Forrás:
SG
Linkek:
Kritikus fordulóponthoz érkezik a fizika
Nem tünteti el a Földet az LHC
LHC: Kezdődik!

4 megjegyzés:

chamichaze said...

fu, tyű! első ránézésre azt hittem, hogy egy hundertwasser ház részlete, aztán tessék, kiderül, hogy a Nagy Hadronütköztető, amibe mind belehalunk. hát mit mondjak? viszlát és kösz a halakat :)

mz said...

Darth Waderék is próbálkoztak már vele, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A hasonlóság mindenesetre kísérteties, nyilván pár tervező átjött onnan ehhez a projekthez:
http://entertainment.howstuffworks.com/death-star4.htm

Anonymous said...

én is meg fogok? (halni)

mz said...

Jóhogy! Mind meg fogunk!