Tuesday, September 9, 2008

WWOOF farmok

Dolgozni! Dolgozni Dolgozni!

újabb szófaszörfösök jelentek meg nálam, egy fiatal amerikai pár. egy kilenc hónapon át tartó utazáson vannak itt európában. 5 hónapot töltöttek el csehországban, egy youthhostelt igazgattak. ebben a szép kis falucskában (Cesky Krumlovban)


előtte voltak lengyelben, annak előtte meg olaszban két hónapot. olaszországban farmokon éltek ill. dolgoztak (két farmnál, családoknál). ezekről a farmokról faggattam őket, mi és hogyan van ott. lásd később.


az olasz farmról képek:


ez volt a szobájuk:

a farmer egyik lánya ebben a lakókocsiban lakott, mert kevés volt a szoba a házban:


Aaron és Brii alapvetően természetimádóak, ha lehet így fogalmazni. volt olyan, hogy Aaron végigsátrazott egy évet egy erdőben. faházat építettek a barátaival.

a barátnője ilyenkor meglátogatta, sokszor együtt is laktak, ahogy az élet éppen megengedte. több faházat húztak már föl a lakóhelyük környékén, teljesen önerőből. egy faház kb. egy évig készül, amely munka ugye sok nehézséggel jár (kezdve a fák kivágásától azok megmunkáláásig), ami nem jelenti azt, hogy ez ugyanakkor ne lenne óriási öröm is a számukra.

mutattak képeket, nagyon kis pöpec házakat rittyentettek maguknak vagy a családjuknak az erdő közepén. és egyre többen mennek ki az erdőbe, hogy ők is építsenek, nem is azért, hogy ott lakjanak életük végéig, hanem hogy ha éppen van kedvük, eltöltsenek egy-két hónapot ebben a nyugiban.





egyszer hallotam egy spanyol hippi közösségről, akik erdőben laknak, távol a város zajától. ezen igen elgondolkodtam akkoriban, hogy mi mehet ott. de csak képzelődtem a konkrét infók hiányában.
na most ez más, mert Aaron és Brii nem képzelt hippik, hanem igen egyszerű, egészséges gondolkozású szimpatikus emberek, akik szeretnek utazni, ismerkedni, dolgozni, tanulni, nem húst enni, inkább gombászni ha kell stb. nem kell megijedni, a srác elfogadja a feléje nyújtott haskás cigit is és a gitározástól sem riad vissza.

de visszatérve ezekre a farmocskákra. igen érdekes dologba futottam bele ismét, legalábbis számomra megint egy új kaput nyitott valami ismeretlen földrészre: http://www.wwoof.org/
szóval röviden: elmész melózni (önkéntesként) egy farmra, kapsz szállást és napi 3-szor kaját. de sok tényezővel lehet itt is számolni. mennyi időre akarsz menni, egy családhoz mennél, vagy egy nagyobb közösségbe inkább? mit szeretnél dolgozni? sajtot készítenél vagy csirkeszart lapátolnál? szóval falusi turizmusról van szó kérem, de azzal a különbséggel, hogy itt befogják a japán vakuvillogtató családtagokat is bűntetlenül, azzal a céllal, hogy elég volt a szemlélődésből, inkább tegyél valamit a földünk érdekében, ha már itt vagy.
a kaját magad is megfőzheted a konyhában, vagy aki éppen akarja, ez megbeszélés kérdése. kommuna ez kérem. s hogy az igaz kommunizmus zászlaja alatt van e? ez nem kérdés! .)

egy 2006-os postból egy idézet Sajtkukac naplójából.

"Rákerestem a magyar lapok között a WWOOF-re, de igazi útbaigazítást nem kaptam. Már eddig is föltett szándékom volt, hogy részletesen írok róla, másrészt, hogy ott M.országon is megpróbálom népszerűsíteni. Szóval. Ez egy olyan lehetőség, mely összehozza a világ biogazdálkodóit a mezőgazdaságban, vagy környezeti gazdálkodásban önkéntes munkát végzőkkel. Létezik egy független szervezet a wwoof.org, és vannak a nemzetiek, pl wwoof.it. Ezeken a honlapokok találhatók az illető szervezet feltételei. Általában van egy éves tagsági dij Olaszo. 25 euro. Ezért állandóan frissített listához, a gazdaságokban végzett munka idejére biztosításhoz és kölcsönös garanciához lehet jutni. Plusz garancia arra, hogy nem kapnak el feketemunkáért.Miután befizetted a tagdíjat és küldtél egy fényképet, mert igazolványt is adnak /legalábbis az olasz így működik/, már a te dolgod, hogy keress magadnak gazdaságokat és megállapodj velük. Általában 5-6 órás munkaidő van, étkezés és szállás jár hozzá. Természetesen mindig a konkrét helytől függnek a részletek. A világban nagyon sokan használják ki ezt a lehetőséget. Nyelvgyakorlásnak is kiváló. Természetesen nem csak külföldre lehet menni. Itt Magyarországon is meg kellene teremteni ezt a lehetőséget. /Nálunk az elmúlt öt évben mintegy 25 ember volt, Európából, Észak-Amerikából és Ausztráliából. Elsősorban a kicsi gazdaságoknak jelentene nagy segítséget a szezonális munkáknál.De a kölcsönös megismerés, információcsere sem elhanyagolandó. Bizony jó lenne az állatorvostan- és agrárhallgatóknak, valamint bárkinek, aki kicsit többet szeretne tudni a mezőgazdaságról, a környezettudatos földművelésről, állatságos állattartásról. Most nyáron alkalmam volt mélyebben megismerni az olasz WWOOF működését. Nagyon jól kihasználják a lehetőséget. Bridget szinte hetente küld e-maileket sürgős munkákról, vagy rendezvényekről, ahova önkénteseket keresnek. Legutóbb Livornoba keresetek segítséget, szállás a tenger mellett. Küld értesítést emellett különféle környezetgazdálkodással kapcsoélatos tanfolyamokról is. És olykor az is előfordul, hogy a szerződés benemtartása miatt kizárnak egy-egy gazdaságot, vagy önkéntest. Sajnos, nálunk az önkéntes munka, mint olyan nem létezik. Mikor egy ghanai srácot akartunk meghívni, vízumra lett volna szüksége, meggyanusítottak azzal, hogy nem csak fizikai értelemben akarunk feketemunkáshoz jutni, mondván, az étel és a szállás is ellenszolgáltatás. Hát lehet, hogy a világon Magyarország lesz az első ország, amely adót, járulékot vet ki az önkéntesmunkára! Ettől biztosan javulni fog az egyensúly. Azért csüggedni nem kell, inkáb ki kell használni a lehetőséget. Jó lenne egy netes fórum is, ahol a tapasztalatok összegyűlnének, információt szolgáltatva egymásnak, s az új érdeklődőknek. Terjeszteni kellene a középiskolákban is. Pl. érettségi után egy év különféle országokban, különféle gazdaságokban. Persze az utiköltségrevalót azt nekünk kell összespórolni."

0 megjegyzés: