Sunday, May 24, 2009

Phonographantasmascope

Ez egy kurvajó dolog.
A kamera zársebességét használja ki. Meg egy lemezjátszót. Az elv is látható, hogy a fáziskülömbség miatt tűnik valami mozgásnak, vagy nem annak, azaz állásnak. A srácok felépítettek kis alakokat, nem kis ügyességgel, amik így mozgónak tűnnek és a legszebb a dologban, hogy valósak, nem csak rajzoltak, hanem valóságos, többdímenziós alakok. A szomorú az, hogy amíg nincs egy stroboszkópjuk, a valóságban csak összemosódott formák látszanak. Az élettel ez van mindig. Ha folyamatosan megy, nem is vesszük észre, ellenben, ha lekvantáljuk, egy bizonyos egy darabig érzékelhető információhalmazra, lám, megjelenik valami.

Phonographantasmascope

2 megjegyzés:

Renato Csatich said...

hadd filozofáljak egy kicsit:
a zársebesség a szellemünk, amivel értelmet adhatunk a dolgoknak. vagy hát nem is értelmet, inkább egy felismerést önnön magunknak, hogy "mindez", azaz az élet, amit nem is veszünk észre, káprázat.
és a kérdésre, hogy mivégre is vagyon ez a nagy káprázat, a válasz: el vagyunk hagyatva, bele vagyunk lökve, magyarán mondva, jól le vagyunk szarva és csak egyet tehetünk, elhisszük, hogy mindez csak egy próbatétel, hogy ez csak egy vicc, mert a Jóisten szeret bennünket és a végén azt mondja, hogy jól van kiálltad a próbát, hát keblemre! és akkor az örömtől vagy a sokktól és a fáradtságtól, de sírni fogok.

Anonymous said...

jajj ez nagyon jó:)
L