Wednesday, December 9, 2009

Gasztro


Olyan jól sikerült az egyik vacsorám. Szívesen megosztom Veletek is... fotókkal meg minden hozzávalóval.

Hogy ne tűnjek mindjárt az elején egy urizáló háziasszonynak, hozzá kell tennem, hogy az alább közölt receptet elkészíteni igen ritkán áll módomban, mivel az első és legfontosabb része a lazac. No, erről a finom halról tudjuk, hogy a medvék is ölre mennek, hát még én, amikor látom, hogy leértékelték, de még így sem olcsó....de megéri a kis áldozatot annak, aki szeret a gasztronómiával és a hasával az élvezetekben merülni, hacsak egy estére is...
Mielőtt elkezdenénk moralizálni a lazac túlhalászásáról, kérlek ne tegyük...ez most más rovat lenne....
Nagyon gazdag Omega zsírsavban és fehérjében, D vitamin és magnézium tartalma is magas, állítólag mindezek értéke csökken, ha túltenyészik, de most minket ez sem köt le annyira. Inkább nézd meg a fotót:)
Lazac fenyőmagos, bazsalikomos vajas mártásban
(tálalva: ki ahogy,- és amivel szereti...én legutóbb burgonyával, brokkolival és sárgarépával színeztem.)

1. fázis:
Vajban (kb. 4 evőkanál, fogalmam sincs az hány gramm) megpirítok 6-8 szem fenyőmagot,- -ilyenkor "ropog" az egész konyha a fenyőmagvaktól és hihetetlen gyorsan belepi a konyhát a fenyőmag jellegzetes, édes-fanyar illóolaja- majd beleteszek jól összeaprított 3-4 fej fokhagymát, kevés fehér borssal és sóval ízesítem.... és amikor már barnul a cucc azaz karamellizálódik, öntök bele egy kis olíva olajat, kb. annyit, hogy a halat ezzel a vajas mártással kell bepácolni...még bele aprítok 4-5 -friss a legjobb- bazsalikom levelet és egy nagyobb citrom felének levét is hozzáadom. Közben kilehet nyitni azt a száraz vörösboros palackot, amit a vacsorához szántunk és ízlelőbimbóinkat edzésbe hozhatjuk már a főzés alatt. Nagyon szerethető ez a pillanat:)
2. fázis:
A lazacot (2 éhes fő részére 4 szelet lazac) citromos vízben átmosom- fertőtlenítésnek, de pácnak sem utolsó- majd alufóliába teszem és csurig öntöm a vajmártással. A halak tetejére vágok még 1-2 karika citromot és becsomagolom őket, mint ahogy tábortűznél a burgonyát szokták....
3. fázis:
Bekerülnek az előmelegített- kb. 10 perc elég- addig pl. beteheted a burgonyát a sütőbe köretnek...szóval, bent vannak a halak becsomagolva kb. 200 fokon és nyugodtan kereshetsz egy jó zenét a konyhában- ha addig még nem szólt volna- nekem a Dead Can Dance kiváló választásnak bizonyult az ízletes bor mellé. Közben puhára főztem pár darab sárgarépát és brokkolit és azokat is vajjal megöntöztem a végén....lassan elszívtál két cigarettát, megterítettél, meggyújtottál egy gyertyát is, hogy a sett- setting erősítse az ínyenckedést...és eltelt fél óra, amikor is a halakat kiveheted a sütőből.
4.fázis:
Élvezni az omló falatokat, a lazac máshoz sem hasonlítható- bár azt állítják a vörös tonhal még nagyobb varázslat, de még nem volt rá alkalmam-zamatát élvezni. És megérdemelten hátradőlni, hogy bár nem mindennapi bőség ez a táladon...de megérdemled.
Jó étvágyat hozzá....



2 megjegyzés:

GabriellaSz said...

Pedig oda figyeltem, nekem nem így jött be az előnézetben.(read more problema újra és újra...még a végén bekerülök a 10 parancsolatba, mint hibaforrás) :)
No, akkor bocs azoktól, aki nem bírják a halat:)

Unknown said...

Húha, csurog a nyálam! Nagyon guszta! :)