Sunday, January 24, 2010

Radio Costumes - Egy sárga kabátka ürügyén


Vermeer van Delft: Nő göngy nyaklánccal

...nem olyan régen Vermeer képeket nézegettem és akkor fedeztem fel, amit előttem már sokan, hogy van ez a sárga kabátka...
egyenlőre csak felületesen néztem utána a témának, idegyűjtöm, amiket találtam, leginkább csak címszavakban. ( a legtöbb információt Vermeer festményeivel kapcsolatban az Essential Vermeer.com oldalon találtam)
- körülbelül 1662 és 1672 között, Vermeer összesen hat festményén szerepel ez a kabát.
ezek a képek a következők:
1.a korábban már említett Nő gyöngy nyaklánccal

2. Lanton játszó nő


3. Levelet író nő

4. Hölgy szolgálólánnyal és levéllel


5. A szerelmes levél


6. Gitáron játszó hölgy



- külön érdekesség, hogy a Gyöngymérő nő című képen, egy ehhez nagyon hasonló szabású, sötétkék kabátka szerepel:


- a kabátka rövid, bő szabású, könyékig érő puffos ujja van, szőrmével bélelt vagy szegett. Maria de Winkel kosztüm kutató szerint, a hölgyek hétköznap viselték otthon, a téli hónapokban, de a szőrmebélés valószínűleg kivehető volt, így melegebb napokon is hordhatták a kabátkát. első ránézésre talán azt gondolnánk, hogy a Vermeer képeken látható sárga kabátkát hermelin szőrmével szegték, de ennek ellentmond a tény, hogy a hermelin, borzasztóan drága és értékes szőrme volt, csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak, Maria de Winkel szerint ezt a kabátkát valószínűleg festett mókus vagy macska szőrmével szegték.

- fennmaradt egy leltár jegyzék, amelyet néhány hónappal Vermeer halála után, 1676 februárjában készített J.van Veen jegyző, és amelyben szobából szobára felsorolja, milyen vagyontárgyak maradtak a művész házában. A nagy szobában található vászon és gyapjúneműk között említést tesz egy sárga szatén kabátkáról, fehér szőrmebéléssel.

- Vermeer néhány kortársának a festményein is felfedezhető ehhez hasonló kabátka. a legfőbb különbség, hogy míg Vermeer mindig derékban bő laza szabással ábrázolta, más festők képein gyakran feltűnik derékban húzott változatban is.


Gerard Terboch: Egy pohár limonádé



Pieter de Hooch: Nő és szolgálólány az udvaron


Nicolaes Maes: A rosszcsont dobos



Gabriel Metsu: Levelet olvasó nő




Gerrit Doue: A fiatal anya




Jan Steen: Reggeli készülődés

- csak szemezgetek, mivel a kortársak festményeinek vizsgálata nemcsak divattörténeti, hanem művészettörténeti kérdéseket is felvet.
ez egy másik vizsgálódás tárgya lehet majd, hogy mit viseltek az emberek és ebből mit és hogyan örökítettek meg a festők

2 megjegyzés:

Unknown said...

Edus, te nagyon benne vagy! Mééég ilyet! Imádom!

md said...

ebből nem írnál egy krimit? vagy iylesmit? nagyon jó lenne. nem kell krimi. de ez a kabát. hát én nem tudom. itt valami titok lappang. CSINÁLJ VALAMIT EZZEL A TITOKKAL, Edus!!!