Saturday, January 23, 2010

Summerhill

Korábban már megemlítettem egy kommentben egy angliai demokratikus iskolát. Rajta vagyok egy levelezőlistán, amit egy magyar Summerhill hívő - Fóti Péter - indított, annak érdekében dolgozik ő, hogy Magyarországon is elinduljon valamiféle demokratizálódás az oktatásban. Készült egy film Summerhillről. Most került fel a youtubera magyar felirattal is. Az alábbiakban Fóti Péter tartalmi összefoglalója olvasható, meg a film is megtekinthető.

Az angol oktatásügyi kormányzat az 1990-es évek végén elhatározta, hogy bezáratja a világhires Summerhill iskolát, amelyet 1921-ben hozott létre a skót A.S. Neill. Az iskola mindig is a közismert angol tolerancia próbaköve volt számos okból. Az egyik ilyen ok az volt, hogy az iskolában kezdetektöl fogva nem volt kötelezö az órák látogatása, a gyerekek annyit játszhatnak, beszélgethetnek amennyit kedvük tartja. Az iskola felfogása szerint az akademikus tanulás nem fölérendelt tevékenysége a gyerekkornak. A tolerancia másik próbaköve az, hogy az iskolában egy valódi iskolai önkormányzat müködik, amely nem csupán nevetséges kérdésekben dönt, hanem egy ember egy szavazat elve alapján tényleges és széles hatásköre van.

Az angol kormányzat az iskolát a 90-es években évente értékelte, kereste az okot, hogy bezárathassa az iskolát. 1999-ben ugy döntöttek arra kényszerítik az iskolát, hogy vezesse be a kötelezö óralátogatást. Az iskola felvette a kesztyüt, és megtámadta az oktatásügyi kormányzat döntését. A perre 2000-ben került sor, a média figyelme melett. Az iskolai gyerekek számos levelet irtak volt diákoknak, és igy szedték össze a perhez szükséges pénzt. A per három tárgyalási nap után azzal végzödött, hogy az oktatási kormányzat egy peren kivüli kiegyezést ajánlott az iskolának. A meghátrálás oka az volt, hogy kiderült, Summerhill - az iskola tudta nélkül - fel volt véve egy listára, amelyen olyan iskolák szerepeltek, amiket különösen alaposan, és gyakran kell felügyelni. A törvények szerint azonban erröl az iskolát is értesiteni kell, és ezt az angol iskolafelügyelet elmulasztotta. A peren kivüli kiegyezést, amely valójában az iskola gyözelmét jelentette az iskola diákjai a törvényszék termében megtartott iskolagyülésen megvitatták és elfogadták.

A BBC régen elhatározta, hogy ez az egész per megér egy filmet. 2006-ban azután megszületett a döntés a film készítéséröl. A filmet 2008 elején mutatta be a BBC. A youtube-ra feltöltött film alatt magyar felirat is olvasható.




3 megjegyzés:

Albert said...

Izé, tudom, csak belepofázok, de ez nem az a hely, ahol a gyerekek idővel szamárrá változnak, és utána bányacsilléket húzatnak velük? Jó, itt szamárfület a felnőttek növesztik az együttérzés kedvéért :(

roomann said...

ez nagy-nagy tévedés barátom, a válaszom egyértelműen nem :), az gondolom ez inkább a többi iskolára jellemző (bár ez így elég leegyszerűsítő, mert nyilván árnyaltabb a kép)

nyilván kritizálható ez a summerhilli rendszer is, de nekem sokkal szimpatikusabb mint amiben felnőttem, a poroszos, tekintélyelvű oktatási módszerre gondolok, "amit szabad jupiternek nem szabad a kisökörnek", a fenyítések, a megalázások, az iskolapadban eltölött gyötremlmes órák, a személyiségrombolás számtalan módozata.

gátlásaim gyökere a család és az iskola... talán ha az iskola más lett volna, én életem is kiegyensúlyozottabb lehetne...

Albert said...

Nem csak az isivel a gond, barátom. :) Aranysárkány, Kincskereső kisködmön, Szív, és a debreceni diák, a Pál utcaiak, meg Holger Anti, és Georgina!
Vannak, akik nem bírják az isit! Grrr (:-(%)elég tekintélyes vagyok hihi

ui.: egyik kedvenc rádióműsorom a Tomboló 40-esek szerint, aki smiley-t tesz a sorai végére, az más elvetemültségekre is képes...