Tuesday, February 16, 2010

Meditáció III.

véget ért a transzcendentális meditáció kurzus. megpróbálok feleveníteni minden apró és értékes információt ill. élménybeszámolót, amelyek a csoportos megbeszélésen hangzottak el s amelyek hasznosak lehetnek a vállalkozó kedvűeknek.

(előzetes infókért ugorj a korábbi postokra.)

röviden, tömören írok, ez az egyszerűbb most a számomra, tehát nem a közegre fókuszálok, ahol voltam (azaz nem elbeszélek), hanem arra, amit hallottam.

a transzcendentális meditáció alatt az agyunk 5-szörösen intenzívebb pihenésnek örvend, mint a sima alvási időszakban. a testünk és az agyunk egyszerre kapja meg azt az energia-feltöltést, amelyet csak egy újratelepített windows használatakor tapasztalhatunk meg.


nézzük a mantrákat.
említettem, hogy mindenki kap egy személyes mantrát. ez persze annyira személyes, mint a cipőméretünk. Maharisi azt mondja, hogy minden mantra hasznos mindenkinek , tehát nem kell arra gondolni, hogy nekem azért nem működik a meditáció, mert nem kaptam személyre szabottat.
aki találni szeretne magának egy megfelelő mantrát, kutakodhat itt vagy itt. kiejtéshez itt egy segédlet.
vagy az egyszerűség kedvéért vedd az Rama vagy az OM (aum) mantrát.

tudom, először furán hangzik. sőt, badarságnak, hogy mantrát mormoljak magamban. de próbáld ki és nézd meg a hatását. a mantra olyan mint egy mag, amit elültetsz magadban. ez a mag ki fog hajtani, hozzád fog idomulni, eggyé fog veled válni. ez a mantra segít majd elvinni egy sokkal mélyebb tudatszintre, amelynek a megtapasztalása a testünknek sem kevés kielégülést nyújt.

miután kényelembe helyezted magad ülő pozicióban, elég kb. fél percet töltened becsukott szemmel, ami után elkezdheted a mantra ismétlését.
nyugodtan ránézhetsz az órádra, hogy hány percnél járhatsz.
bárhol meditálhatsz: metrón, buszon, wécében is. utóbbit sokan használják az irodisták. ezen nem kell meglepődni. a meditációt ne valami magasztos dolognak képzeljül el, főleg ne misztifikáljuk a lényegét.

hogy miért transzcendentális?
a meditáció alatt, - azaz a mantra ismétlésének az ideje alatt - az agyunk folyamatosan elkolbászol. ez igen természetes. itt egy videó erről, de csak említés szinten. mert másról volna itt szó végeredményben.



tehát sokfajta meditációs gyakorlatot lehet találni. mindegyik hasznos is gondolom, viszont a transzcendentális meditációs gyakorlatnál nem kell görcsölnöd a fenti videóban elmondott problémán, azaz azon, hogy hogyan regulázd vagy csitítsd az elméd, ill. hogyan hangolódj rá a légzésed természetes ritmusára.
mert itt a mantra az, amely megteszi helyetted ezt a törekvést.
rengeteg (zavaró, vagy kellemes) gondolat fog végigcikázni az elmédben. ilyenkor nem kell mást tenned, mint hogy ezt észrevedd, tudatosítsd, majd visszatérj a mantrádhoz.

ezt a módszert egy szobatakarításhoz lehet hasonlítani, mint amikor kisepersz egy szobát. a por legnagyobb részét összeszeded ugyan, de rengeteg por száll fel, ami zavaró tényező, s amely helyzetben nem kell mást tenned, mint hátralépni, ill. kilépni a szoba teréből, és megvárni, hogy a por leülepedjen.

ez a kilépés, vagy hátrelépés a trenszcendentális meditációban az utolsó két percet jelenti, amit nagyon fontos, hogy betartsunk! ilyenkor tér vissza a tudatunk a megszokott (hétköznapi) állapotába. ha valaki pl. szomorúságot érez a meditáció után vagy valamilyen kellemetlen érzése támad, akkor legközelebb nyújtsa meg ezt az utolsó két percet. lehet 5 perc is akár. fontos, hogy épen térjünk vissza. majd nagyon lassan nyissuk ki a szemünket.

a meditáció alatt nagyon fontosak ezek a gondolati kilengések. tehát nem kell azt hinnünk, hogy aki már 30 éve meditál, annak nem ugyanezzel a problémával kell megküzdenie. de nem is küzdelem ez. ez a tulajdonképpeni nagytakarítás. egy-egy gondolat, mint valami buborék, feltűnik a mélyből, egy ideig köröz velünk, mellettünk, majd eltűnik (visszatérünk a mantra ismétléséhez). így sepregetünk egy ideig.
de aztán eljön egy pillanat, amikor nincsen gondolat és nincsen mantra sem. ez a transzcendens állapot. ezt az állapotot nem tudatosíthatod, nem élvezkedhetsz, hogy "én most transzcendetálok." mert csak a transzcendens állapot végetérte után kaphatod fel a fejed, hogy hoppá, ez meg mi volt?

a rendszeres meditáció hatása mindenképpen megvan, de nem feltétlenül veszed észre egyből. pl. sokan arról számolnak be, hogy nagyon fáradtak az első időszakban. ezt úgy magyarázzák a szakik, hogy ez olyan, mint amikor lefejted a hagyma héját, tehát van rajtunk, bennünk ilyen modern rétegződés, aminek a lekaparása ilyen mellékhatásokkal járhat. de ettől ne ijedjünk meg.
valakinél csak 6 hét után jelentkezik a tényleges jótékony hatás. sokan vannak, akik alvászavarok miatt gyakrolják ezt a meditációt. nagy népszerűségnek örvend a gyakorlat ezen a téren. tehát akinek alvászavara van, mindenképpen próbálja ki ezt a módszert.
(vannak, akik pl. lefekszenek este tíz, tizenegy felé, de felébrednek hajnali kettőkor és nem tudnak visszaaludni. ezt teljesen kicsinálja őket másnap és ez megy minden nap. a transzcendentális meditációval pl. első körben nem biztos, hogy megszabadulsz az alvászavarodtól, viszont a napi kétszeri gyakorlattól olyan energiákat kapsz, amivel könnyedén végigcsinálod a napodat, amit korábban nemigen tudtál volna elképzelni.)

nekem az idegeim miatt kellett felkeressem ezt a londoni centert (stressz, idegeskedés, veszekedés stb.). pl. minimum 15 éve csikorgatom a fogaimat alvás közben, elég durván (arra riadsz, hogy össze akarod roppantani a fogsorodat és szinte a kezeddel kell szétfeszítsed az állkapcsodat). még egy természetgyógyászt is felkerestem pécsett, valami dr. sztrasznijt, ami ideig-óráig használt is. de most jövök csak rá, hogy azért, mert ugyanezt a technikát alkalmazta. benyomott egy relaxációs kazettát, majd ülő helyzetben teljesen elengedted magad.
a görcsöket, amik bennünk vannak, sokszor csak akkor vesszük észre, ha kioperálják belőlünk. ugyanazt a könnyűséget érzem, mint a sztrasznij meglátogatása után. és ez ingyen van.

hosszútávú gyakorlással olyan rég elfeledett sérelmeket, sérüléseket, traumákat is feldolgozhatunk, amelyeknek a létéről nem is tudtunk. ilyen nekem pl. ez a fogcsikorgatás. olyankor tör rám, amikor alszom. szinte rajtam kívül áll. sosem hittem volna, hogy egyszer a nyakára csapok. de most megvan! arról nem is beszélek, hogy sokkal nyugodtabb vagyok és sokkal produktívabb. és észrevettem, hogy nem fárasztanak úgy az emberek.

ha eléred a transzcendens állapotot, csak vedd tudomásul, ennyi. nem kell neki nagy jelentőséget tulajdonítani. ha legközelebb nem éred el ezt a tudati szintet, nem baj. te megtetted a magadét, kisöprögettél a fejedben, ami kihat az idegrendszeredre, az egészségedre, a közérzetedre, az erőlétedre, a gondolkozásodra stb. ez a meditáció lényege. nem az, hogy elérj valamit, hogy megtapasztald Istent, vagy a lelkedet vagy bármi ilyesmi. nem, ez egy rohadt egyszerű gyakorlat, amivel megkapod azokat a természetes energiákat, amik itt vannak körülöttünk, csak le kell csapolni őket.

ha munka után fáradt vagy, először inkább meditálj, és ha még utána is fáradt vagy, dőlj csak le pihenni. de ne fordítva csináld.

ha valami komoly feladat vár rád (pl. szakdolgozat stb.) amin nagyon görcsölsz, ne azt mond magadnak, hogy először megírom azt a tíz oldalt, majd utána húsz percet meditálok. először mindenképpen meditálj, felejtsd el minden problémádat. mivel meditáció után röhögve megírsz tíz oldalt, vagy sokkal könnyedebben, hatékonyabban oldod meg az aktuális problémádat. ez kiemelten fontos, hogy ha rohannod kell és gyorsan kell cselekedned. mindenképpen szoríts időt a meditációdnak. ez lehet tíz perces is, nem baj!

ha az esti (kb. este hét-nyolc óráig érdemes megcsinálni) meditációra nem jutna időd, mert annyira elfoglalt vagy és rohannod kell, akkor iktass be egy kora délutánit! egy könnyű ebéd után kb. fél kettőkor, kettőkor megcsinálhatod a másodikat.

három meditációt ne csinálj egy nap, mert nincsen rá szükség. a reggeli és (délutáni vagy) esti meditációddal tökéletes rimtusra hozod a napodat. hiszen a reggeli energiafeltöltéssel elvagy vidáman egészen délutánig. kb. 4 óra felé már úgyis elkezded érezni, hogy kezd az erőd alábhagyni. ilyenkor jöhet a második 20 perces elmélyülés, amivel újra feltöltöd magad a nap hátralevő részére.

ne felejtsük, semmilyen erőkifejtést ill. fókuszálást nem igényel a technika. tehát nem is kell nekikészülni és nem kell azon mérgelődni, hogy a szomszéd lakásban fúrnak, mert a fúrás is csak elviszi a gondolataidat, ami jó.
(próbálj meg nagyon csöndes szobában meditálni. az apró zörejek, zajok sokkal elviselhetetlenebbek mint valami óriásdübörgés.)

ha arra gondolsz meditáció közben, hogy bassza meg, mikor telik már le a húsz perc, vagy ha mérgelődsz a szomszédos zajokon, vagy a metrón a vagonba betóduló focidrukkereken, ne ess kétségbe. kurva jó meditáció, amit éppen csinálsz. ez a meditáció.

a csoportos meditáció sokkal hatékonyabb, intenzívebb. mert eleinte sokkal feszültebb vagy. ott szuszogsz egy csomó vadidegennel, hallod a gyomorkorgásukat, azt, hogy hogyan nyel valaki (fingást még nem hallottam). de pont ezek a körülmények kb. tíz perc múlva már olyan hevesen röpítenek az isteni egyedülléted felé, hogy azt öröm nyugtázni. a visszatéréskor olyan éteri csönd veszi körbe a csoportot, mintha az Édenkert most nyitotta volna meg egyik bevásárlóközpontját, ahol ingyen levásárolhatod az itt kapott kuponokat.

érdemes megfigyelni magunkat az első időszakban. ha valamilyen változásra leszünk figyelmesek magunkban, gondolkodjunk el, talán ez a meditáció miatt van. (pl. eddig sosem tudtam a főnökömnek normális hangnemben elmondani a gondom-bajom, de most valahogy egyszerűen a tudtára adtam mindenféle negatív érzés nélkül stb.)

az első hét gyakorlása után ne hozzunk nagy döntést az életünkre vonatkozólag. hagyjuk a dolgokat a maguk iránya szerint folyni. figyeljünk csak magunkra.

kb. 6 millióan gyakorolják a transzcendentális meditációt. ez a post talán a nem hivatalos számokat fogja bővíteni, nem tudom.
azok az emberek, akik ezt a meditációt gyakorolják, sokkal könnyebben lépnek túl dolgokon. segít, hogy ne ragadj le bizonyos problémákon, amiken már akár évek óta is rágódsz és tudat alatt csak bomlaszt téged. nem a kételyeidet erősíti, hanem az igen-jeidet. a kételyre szükség van bizonyos értelemben, de nem ott, ahol igent kell mondani az életre. s hogy mi az élet? az, ami éppen eléd jön, akár akarod, akár nem.
jobb nem ellenkezni.

a bankszámlaszámomat azért szívesen megadom.

9 megjegyzés:

aPepe said...

GYÖNYÖRŰ POST!

Unknown said...

igen,szépen duruzsoló,szinte már ettől is meditatív állapotba kerültem

md said...

na mindjárt ráállok én is.

md said...

ja megvan, ezeknek a mantráknak van jelentésük. ok. a meditáció kettőhöz kérdeztem. azt itt van.

Renato Csatich said...

nem, állítólag nincsen jelentésük. ezeknek csak hangzásuk van, mint amikor két vagy több húrt megpendítenek, akár különböző hangszereken és azoknak lesz egy egybehangzó rezgése.

md said...

azon a mantrakereső oldaln találtam, amit küldtél.ott vannaka jelentések. lehez hoyg nem midnek. de lényegtelen. amúgy. nem hiszem, hoyg csak szankszrit szóval működik. biztos jó héberrel is. :)

Renato Csatich said...

igen, gondolkoztam én is, hogy ez végül is bármely szóval is működhet. pl. tyúk, vagy a csirke, az hangzatosabb:))

de elhiszem, hogy vannak olyan szavak, amiknek van valami más rezgése, mint ahogy az irodalomban is jó elmerülni bizonyos mondatokban, szavakban stb., amik persze, hogy máshová visznek el...

Renato Csatich said...

valahol belefutottam egy mondatba, hogy ezek a mantrák nem is jeletésnélküliek, így mint minden nagy dologban, itt is két pártra szakadásról lehet szó:))
s az ellentábor az összesküvéselméletet abban látja, hogy a szavaknak olyan tudatalatti értelmük van, mint a "öld meg az anyád!" stb. :))

जय हिन्द said...

your post is very nice. i appreciate your efforts for this lovely article. if You can see my post than
i am a writer i have a website on transcendental meditation mantras