Wednesday, January 26, 2011

Értelmetlen száguldozás

A most bemutatott játék Midtown Madness névre hallgat, és már igencsak fejlett 3D-s ábrázolással rendelkezik, hiszen már 1999-et írtunk, amikor megjelent. Egyike a kevés, igazán szerethető Microsoft-os programoknak, ugyanis az ő nevük alatt futott (bár a valódi fejlesztést az Angel Studios végezte).

Az a lényege, hogy egy valódi városban (Chicago-ban) száguldozhatunk, valódi forgalomban. Többféle módon tehetjük ezt meg:


Cruise - csupán a mászkálás, felfedezés öröme miatt, de a város zegzugainak megismerése később nagyon hasznos lehet. Rengeteg sikátoron, titkos átjárón, vagy akár épületen lehet keresztülhaladni, illetve a különböző járművek tulajdonságait tesztelgetni.
Checkpoint race - a város különböző pontjain elhelyezett kapukon kell áthaladni, teljesen tetszőleges sorrendben és útvonalon. 5-6 ellenfél teszi ugyanezt, akiknél gyorsabban kell végigmenni mindenütt, és helyenként rendőrök is le akarnak minket állítani. Van kb. 12 pálya, természetesen egyre nehezebbek. Az időjárás, a forgalom és a napszakok is mindig változnak.
Blitz race és Circuit - ezek nem olyan izgalmasak, az egyiknél időre kell végigmenni a kapukon egyedül (szintén városi forgalomban), a másiknál a lezárt városban kell legyőzni az ellent.

A maga korában nagyon újszerű játék volt, és nagyon addiktív: hónapokon keresztül nyomtuk az albérletben hajnalokig. Nagyon jól eltalált fizikai tulajdonságokkal rendelkeztek a járművek, azaz elég valósághűen gyorsultak, csúsztak, kanyarodtak vagy borultak. És ami miatt nagyon népszerű lett, a virtuális valóság, amelyet egy valódi város alapján hoztak létre az alkotók: elég jól lemodellezték Chicago-t (később pl. egy rakás filmben megismertem helyszíneket, ahol már "jártam" korábban), és minden reagál: a gyalogosok megijednek, ha elszáguldasz mellettük, ha egy másik kocsinak koccolsz, akkor dudál és anyázik, és ha éppen úgy hozza dolgod, hogy az autópályán szembe kell haladni a forgalommal, akkor a többi közlekedő bepánikol.

Mindez történt 2000 környékén; ugye akkoriban jött ki a Mátrix című film, meg úgy általában a sci-fikből a hétköznapi gondolkodásba is átszivárgott a virtuális valóság kérdése. Szóval ez is egy ilyen játék: kevesebb fantáziát igényel, viszont sokkal valósághűbb helyzetekben tudja magát kipróbálni, aki játszik vele.

Ja igen, és kis hozzáértéssel egyéni pályákat vagy járműveket lehet építeni. Máig is aktív internetes tábora van, és pár havonta ki tesznek egy-egy új kocsit vagy várost. Természetesen mi is akartunk építeni egy autót, mégpedig egy Trabantot, csak sajnos a technikai lehetőségeink nem voltak túlzottan előnyösek. Nem volt például digitális fényképezőnk, vagy akár szkennerünk, amivel fotók alapján fel lehetett volna skin-elni a 3D-s vázat, illetve maga az autó formája sem volt olyan egyszerű, sok görbület és szöglet alkotja, ehhez meg jó 3D-s program (és annak ismerete :) ) szükséges. És persze mekkora lenne összerakni Pécset, hogy ott száguldozzunk az ismerősökkel (vagy ismeretlenekkel)?.

Az elsőt elég gyorsan követte a második rész (2000-ben), amely néhány új kocsi mellett két új várost is tartalmazott (San Francisco-t és Londont), amelyek még több rejtett útvonalat, és élvezetesebb terepet nyújtottak, viszont a valóságérzet valahogy csökkent, sokkal "könnyebb" volt minden benne, nem igényelt akkora technikai tudást, illetve aránytalanul ellenállóbbak lettek a járművek, tehát felboríthatsz több teherautót anélkül, hogy komolyabb bajod esne. Ezek sajnos sokat rontanak a játék élményén.

A 3. rész már Xbox-ra jött ki, így csak youtube-os videók alapján tudok nyilatkozni: elég látványos, de a vezetési élmény: passz.

MM1 általános bemutató:


MM1 rajongói mozi (egy-két vicces bug-ot is beleraktak):


4 megjegyzés:

Mityo said...

Majd' elfelejtettem mondani, hogy a játékban alkalmazott vezetési stílust a való életben ne utánozzátok, gyerekek!
Mindig felelősségteljesen és a KRESZ betartásával vezessetek, és ne üljetek a volán mögé ittas állapotban vagy tudatmódosító szerek hatása alatt. Kerüljétek továbbá vezetés közben a szexet, a vlogolást és a filozofálgatást, mert csúnya baleset lehet belőle.

aPepe said...

Ezzel már csak a bátyám játszott, nekem kimaradt, de a fizikáról eszembe jut a terep2. Az nem nagy, de legendás játék. Ingyenes, magyar fejlesztésű és igazából semmi más nem szerethető benne csak a tény, hogy a számítástechnika megpróbálja magáévá tenni a fizikát. Megpróbálja modellezni. Gyermeki és nagyon barátságos szárnypróbálgatás, amit valahog már akkor is éreztem.
Letöltehető innen: http://www.tar.hu/terep2/
Video pedig itt: http://www.youtube.com/watch?v=hIL_O5S9iEM

ez már majdnem sport rovat :)

Mityo said...

Ja, és van Trabant!
http://www.youtube.com/watch?v=BV24-FlRo5U

Így készült:
http://www.youtube.com/watch?v=zBsPFI--muo

Mityo said...

terep2-t ismerem, tiszta gördeszkázás!