Saturday, July 9, 2011

A Terrence Malick rejtély

holnap után tervezem megnézni a The Tree Of Life című cannes-i nagydíjas filmet.
az első gondolatom az volt, hogy, nini, egy amcsi film nyert? mi történik itt?
és ki ez a Terrence Malick?
olvastam, hogy legendásan visszavonult rendező. hm...ez tetszett. ha már valaki visszavonul, rossz ember nem lehet....

a második érdekes dolog amire felfigyeltem, hogy a The Tree Of Life című filmet 3 éve forgatta, s azóta már leforgatott valamit, amit még az imdb sem tud, hogy milyen címmel. gondolom, még a rendező sem tudja, mi a címe, amíg el nem készül. azt is megtudtam az operatőr beszámolójából, hogy nagyon alázatos Terrence, de a végletekig. és hogy rengeteg nyersanyaggal dolgozik, mert reggeltől estik megy a kamera nála. ez is tetszett. és hogy állandóan él a pillanat adta lehetőségekkel, improvizál, kutat, vár stb. de ami a legjobban tetszett, hogy az operatőr azt mondta, hogy az újabb filmjénél még kevesebb a történet. na akkor ez itt egy új Lynch-i manőver lenne?!
nagyon várom, hogy lássam a filmet.

ma gondoltam, rákeresek valami interjúra, hogy van e valami. persze semmi. ez már annyira tetszett, hogy kezdek előre újjongani.
itt egy interjú, két évvel ezelőtti, azaz egy kísérlet arra, hogy interjút kérjenek. 73 óta nem adott interjút, ami az első volt tőle.
Kunderának biztosan nagy haverja.
a cikkben vicces dolgok vannak: úgy ment bele a nyílvános találkozóba, hogy ha nem lesz kérdés a közönségtől, semmi videózás stb.
a kedvenc olasz filmjeiből mutatott részleteket. megszállottan keresi az őszinte, tiszta, gyermeki pillanatokat.
már most szeretem Terry-t.

itt egy videó az olasz interjúról, egy bátor vállalkozó titokban mobillal dokumentált.



a cannes-i premieren természetesen nem látni a rendezőt, helyette Brad Pitt gagyod valamit a filmről. vicces ez is, hogy azt hiszi, neki most valamit kell mondani a filmről, hogy miről szól.
most képzeljük el Terry-t, hogy ott ül ő is és megkérdezik, hogy miről szól a film, mondjon már róla valamit. zavart csönd lenne, az tuti.



de hogy megnyugtassuk magunkat a rendező személyét illetően, itt egy filmrészlet, amiben Terry egy cowboy-t alakít, mert késett a szereplő, így beugrott ő. ez is nekem Lynches kicsit. mint amikor Lynch eszi a sütit meg issza a kávét a Twin Peaks-ben. de Terry-t többé nem fogjuk látni, van egy olyan érzésem, ezért becsüljük meg ezt a 73-as epizódot.
és higyjünk abban, hogy lesz hagyománya a lynch-i elbeszélésnek. ami nem azt jelenti, hogy úgy beszélünk mint ő. hanem hogy úgy közelítünk, mint ő.

meglátjuk...
és természetesen a korábbi filmjeit már most érdemes belistázni.



0 megjegyzés: